5 árulkodó jel, hogy érdemes más fogamzásgátlóra váltanod

Ahogy a szerelemben, a tablettáknál sem mindig az első lesz az igazi. Ideális esetben a fogamzásgátló tabletta felírását alapos orvosi konzultáció és kivizsgálás előzi meg. Ám még ez sem jelent garanciát arra, hogy elsőre sikerül megtalálni a neked megfelelőt, hisz minden ember más. Milyen árulkodó jelek utalnak arra, hogy érdemes lehet másik gyógyszerre váltani?

Európában már 2016-ban a tabletta volt a leggyakoribb fogamzásgátló módszer[1]. Ez nem meglepő, hiszen amellett, hogy kiemelkedően nagymértékű biztonságot nyújt, számos további előnnyel is bír – ilyen például a menstruációs ciklus szabályozása, az arcbőrre való jótékony hatása, valamint az, hogy a gyógyszer abbahagyása után rövid időn belül lehetőség van a sikeres fogantatásra[2].

Előfordulhat azonban, hogy az a gyógyszer, amit nőgyógyászod elsőre írt fel neked, nem válik be száz százalékosan. Ebben az esetben nem szabad figyelmen kívül hagyni az intő jeleket és mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Amennyiben az alábbi tüneteket tapasztalod magadon[3] [4], előfordulhat, hogy más típusú fogamzásgátló tablettára van szükséged:

  • komoly hangulatingadozásoktól szenvedsz
  • gyakran émelyegsz és sokszor érzed magad felfújódva
  • libidócsökkenést tapasztalsz
  • áttöréses pecsételő vérzés jelentkezik
  • problémássá válik az arcbőröd
  • fejfájás, migrén tör rád
  • mellkasi fájdalmat vagy lábduzzanatot tapasztalsz

A biztonságos és egészséges fogamzásgátló módszer széles körben vált ki érdeklődést. A nőgyógyász kiemelkedő véleményvezérnek tekinthető ebben a témában, hiszen a legpontosabb szakmai információk birtokában van. Amennyiben a fenti tünetek közül több is ismerős számodra, célszerű orvosoddal egyeztetni a rendelkezésedre álló további lehetőségekről. Bátran fordulj hozzá akkor is, ha nem vagy biztos abban, hogy a megfelelő típusú tablettát használod: együtt megtalálhatjátok a tökéletes megoldást.[1] https://www.statista.com/statistics/658675/contraceptive-use-in-europe-by-type/

[2] https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/birth-control-pill/what-are-the-benefits-of-the-birth-control-pill

[3] https://www.womenshealthmag.com/health/a19982088/switch-birth-control/

[4] https://www.self.com/story/signs-you-need-to-switch-your-birth-control