Ne hallgass „Dr. Google”-re!

Manapság néhány kattintással szinte bármilyen információt elérhetünk, legyen szó akár olyan kényes témákról, mint a szexuális élet vagy a fogamzásgátlás kérdése. Nem mindegy azonban, honnan szerezzük az információkat.

Napjainkban mindenre gyorsan, a lehető legkevesebb energiabefektetéssel szeretnénk hatékony megoldást találni, így, ha valamilyen egészségügyi kérdésünk van, legtöbbünk elsősorban az interneten keres választ. Egy 2017-es magyar kutatás[1] szerint a 18-39 éves korosztály közel fele „Dr. Google”-hoz fordul kérdés esetén. A Richter a Nőkért Index adatai szerint[2] egészségi probléma esetén a magyar nők 68%-a információt keres és csupán 32%-uk fordul nyomban szakemberhez.

Noha általános tájékozódásra alkalmasak, a különböző fórumokon elérhető személyes tapasztalatokat, az „orvos válaszol” rovatok tanácsait, vagy akár ismerőseink javaslatait semmiképpen sem szabad megmásíthatatlan tényként kezelni és fenntartások nélkül elfogadni. Sosem lehet tudni, ki osztogatja a jótanácsokat, és abban sem lehetünk biztosak, hogy ami valaki másnak bevált, az nekünk is hasznunkra lesz.

Különösen tanácsos odafigyelni a szexuális élettel vagy a fogamzásgátlással kapcsolatos tájékozódásra, hiszen nem mindegy, kinek a szavára adunk, kinek a tanácsát fogadjuk meg a nemi életünkre párkapcsolatunkra vagy akár későbbi gyermekvállalási terveinkre vonatkozóan.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Egészségedet érintő kérdések esetén biztonságosabb és hosszabb távon is előnyösebb, ha szakértő segítségét kéred. Orvosod különböző vizsgálatokon alapuló javaslataiban megbízhatsz.
  • Nőgyógyászati probléma esetén bátran keresd fel nőgyógyászodat – orvosod kiválasztásához viszont nyugodtan tájékozódj az interneten, kérd ki családod vagy barátaid véleményét.[1] http://www.orientpress.hu/cikk/2017-12-14_fokent-a-fiatalok-fordulnak-dr-google-hoz

[2] http://richteranokert.hu/kutatas/