Önmegvalósítás párban: csak okosan!

A pszichológusok gyakran hangoztatják, hogy a mai párkapcsolatoknak sokkal több kihívással kell szembenézniük, mint akárcsak pár évtizeddel korábban. Ez összefüggésben van azzal, hogy a 21. században az egyénnek is nagyobb elvárásai vannak saját magával kapcsolatban. Ezzel nincs is gond, de ügyeljünk arra, ne kapcsolatunk rovására akarjuk megvalósítani önmagunkat!

Eli J. Finkel, az amerikai Northwestern Egyetem pszichológus professzora „megfojtás modell”-nek nevezi azt, amikor a párkapcsolatban élő felek egyre növekvő egyéni igényei szinte ellehetetlenítik magát a kapcsolatot. Nem arról van szó, hogy párban élve le kellene mondanunk saját céljainkról, hanem egészen egyszerűen csak arról, hogy ne feledjük azokat egyeztetni kedvesünkkel. Ugyanis a kutatások azt bizonyítják, hogy amely párkapcsolatokban a felek sikeresen képesek összehangolni igényeiket, azok a legjobb kapcsolatok, a pár mindkét tagja elégedett és boldog.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Hallgassátok meg egymást! Ne csak saját vágyaiddal legyél tisztában, hanem lásd meg és fogadd el párod céljait is.
  • Ahogyan elvárod, hogy kedvesed támogasson, úgy segítsd őt te is álmai megvalósításában. Ha mindketten elégedettek vagytok, nagyobb eséllyel lesz párkapcsolatotok is irigylésre méltó.
  • Az önmegvalósítás mellett ne feledkezzetek meg a közös ügyekről sem! Gondoskodjatok róla, hogy mindig legyenek közös céljaitok és témáitok is!