Oroszlánszelidítés egy életre

„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” Talán mindnyájan ismerjük Antoine de Saint-Exupéry örökérvényű mondatát a Kisherceg című írásából. De elgondolkodtunk már azon, hogy ez mennyire igaz párkapcsolatunkra? Vajon mennyire vagyunk képesek könnyedén szintet lépni a közös felelősségvállalás tekintetében?

Ha megtaláltuk a másikban életünk szerelmét, és úgy döntöttünk, vele szeretnénk leélni az életünket, az azt jelenti, hogy egyúttal felelősséget is vállalunk érte és a kapcsolatunkért. Ha számunkra ez egy új helyzet, vagy esetleg valamiért nehezen megy az elköteleződés, akkor nyíltan és őszintén beszéljük meg, hogy mit várunk el egymástól, és folyamatosan erősítsük meg a másikat abban, hogy számíthat ránk.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Nehezebben adod fel önálló életed, mint gondoltad? Ne aggódj, egy összeköltözés sem megy egyik napról a másikra. Nyugodtan mondd el párodnak, mitől félsz leginkább, hiszen az is lehet, alaptalannak bizonyulnak aggályaid.
  • Készítsetek forgatókönyveket, mit szeretnétek, ha párotok tenne bizonyos helyzetekben, s fordítva. Például egy egyszerű influenzás megbetegedés esetén mennyire várnád el, hogy a kedvesed lesse minden kívánságod, vagy éppen azzal támogatna, ha békén hagyna. Akár súlyosabb krízisekre is kidolgozhattok menetrendet, amelyet szeretnétek, ha aztán kölcsönösen be is tartanátok.
  • Beszélgessetek az egészen távoli jövőről is, hogyan szeretnétek megöregedni egymás mellett! Higgyétek el, soha nincs túl korán ehhez a témához. A lényeg, hogy már most biztosítsátok egymást arról, hogy egész életetekben számíthattok a másikra.