Amikor a boldogság hizlal – őszintén a túlsúlyról

Egy párkapcsolat hajnalán mindenki igyekszik a lehető legszebb, legvonzóbb oldalát megmutatni kedvesének. Ahogy a különleges randevúkat lassan felváltják a hétköznapok, a pár egyik vagy mindkét tagjára felkúszhat több-kevesebb „boldogságháj”. Fontos, hogy erről is őszintén tudjatok beszélni, ugyanakkor akaratlanul se bántsátok meg kedveseteket egy viccesnek szánt vagy épp meggondolatlan megjegyzéssel.

A népi bölcsességben réges-rég létező jelenség a házassággal kezdődő „megemberesedés, megasszonyosodás”.Ma már a tudomány is alátámasztja a harmonikus szerelmi kapcsolat és a súlynövekedés közötti összefüggést: egy fiatal házaspárokon végzett nemzetközi kutatás szerint a boldogságérzet növekedésével párhuzamosan félévente akár 0,12 százalékkal is emelkedhet egy pár mindkét tagjának BMI indexe.[1]

Míg egy-két plusz kiló inkább csak esztétikai problémát jelenthet, addig az elhízás már komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet. Így nem (csak) azért érdemes felhozni a témát, hogy egymás szemében újra vonzóbbak legyetek, hanem hogy az „egészségben-betegségben” hűségesküből minél kevesebbet kelljen utóbbival szembesülnötök.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Csak diplomatikusan! Mint minden kényes témáról, a súlyproblémáról is együttérző és támogató hangnemben érdemes beszélni. Nyilván nem szeretnéd, hogy párod úgy érezze, korábban csakis a külseje vonzott benne. Biztosítsd róla, hogy elfogadod őt „mindenestül”, és ha készen áll a változásra, akkor mindenben segíteni fogod.
  • Együtt könnyebb! Több évnyi helytelen táplálkozás és mozgásszegény életmód után komoly kihívás lehet az új szokások kialakítása. Sokkal nagyobb a siker esélye, ha a közös étkezéseitek során mindketten egészséges fogásokat választotok, esetleg együtt készítitek el ezeket, és együtt jártok el sportolni. Így minőségi időt tölthettek egymással, ami tovább mélyítheti a kapcsolatotokat.
  • A párkapcsolat csapatjáték. Ahogy az első kilók kezdenek leolvadni, és a futva megtett kilométerek száma fokozatosan emelkedik, előfordulhat, hogy felébred bennetek a versenyszellem. Az összehasonlítgatás azonban nem feltétlenül tesz jót a másik motivációjának: mindenkinek megvan a saját tempója, ami még nem helyez rá túlzott érzelmi nyomást.

A közös életmódváltás, fogyás, vagy az együtt kitűzött célok tehát még a kapcsolatotokat is tovább erősíthetik! A diplomatikus, de őszinte kommunikáció pedig szintén közelebb hoz titeket egymáshoz.
[1] https://www.researchgate.net/publication/235904567_Marital_Satisfaction_Predicts_Weight_Gain_in_Early_Marriage