Babaügyek? Még a baba előtt!

Adjunk cumit a babának vagy sem? Igény szerinti vagy időzített szoptatást alkalmazzunk? Apróságnak tűnhetnek ezek a kérdések, de a gyermeknevelés kapcsán számos olyan téma merülhet fel köztetek a pároddal, melyekről eltérően vélekedhettek. Ha az ellentétes álláspontokat már bőven a családalapítás előtt kompromisszumokkal oldjátok meg, a kapcsolatotok is erősebbé válhat és a gyermeknevelés is gördülékenyebbé tehető.

Természetes, hogy pároddal vannak olyan témák, melyekben nem értetek egyet. Ez egyáltalán nem probléma, fontos azonban, hogy a leglényegesebb kérdésekben akkor is közös nevezőre jussatok, ha véleményetek különbözik. Ezeket a kérdéseket pedig érdemes még azelőtt átbeszélnetek, mielőtt még belevágtok a családalapításba.

Ha a köztetek lévő harmóniát igyekeztek fenntartani és mindig megegyezésre törekedtek még akkor is, ha ellentétek feszülnek kettőtök között, akkor gyermeketek kiegyensúlyozott családi légkörben nevelkedhet. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy az egyet nem értések közepette is a probléma közös megoldása legyen a cél.

Nyilvánvalóan minden párnál eltérő lehet, mely gyermekvállalással kapcsolatos témák számítanak kényesnek. Vannak azonban olyan alapkérdések, amelyek esetében mindenképp érdemes mihamarabb tisztázni az álláspontokat.

Ilyen témák lehetnek például a következők[1]:

  • Munkamegosztás a gyermekszületés után. A mindennapi rutin és a feladatok megváltoznak a csöppség érkezésével. Ha időben átbeszélitek, hogy osztjátok majd fel a baba körüli teendőket – legyen szó pelenkacseréről, fürdetésről, fektetésről vagy éjszakai felkelésről – és végzitek el mindemellett a házimunkát is, elkerülhetitek az ezzel kapcsolatos későbbi vitákat.
  • Nevelés és fegyelmezés kérdése. Neki belefér egy tasli, de te inkább a szavak erejében hiszel? Érdemes meghatározni, mit jelent számotokra szülőnek lenni. Melyek azok az értékek, amik alapján gyermeketeket nevelni szeretnétek, melyek azok a fegyelmezési módok, amiket alkalmaznátok, s melyek azok, amiket nem. Ha ezekben időben megállapodtok, a gyermeknevelés már gördülékenyebb lehet.
  • Otthon maradás és munkába való visszatérés. Számos tényező befolyásolhatja, hogy egy pár tagjai közül ki meddig vesz ki szabadságot, marad otthon a kicsivel, vagy mikor megy vissza dolgozni. Fontos, hogy ebben a témában sikerüljön egyezségre jutnotok, hiszen pénzügyi helyzetetekre, karrierlehetőségeitekre és mindennapjaitokra is befolyással lehet.
  • Meddőség. Még mielőtt belevágtok a családbővítésbe, érdemes szót ejteni arról, hogyan kezelnétek a helyzetet, ha esetleg fogantatási nehézségekkel találnátok szembe magatokat. Nehéz téma, de mindenképpen ajánlatos átbeszélni, hogy mint pár, mit tennétek ilyen helyzetben. Így felkészülhettek arra az esetre, ha ez bekövetkezik, miközben még szorosabbra fűzhetitek kapcsolatotokat és biztosíthatjátok egymást feltétlen támogatásotokról.[1] https://www.mother.ly/love/10-questions-to-ask-your-partner-before-you-make-a-baby