Családi nyelv: értsünk szót egymással!

A családi összhang sokszor azon múlik, mennyire értik meg egymást a családtagok. Ebben óriási szerepe van a szeretetnyelveknek, amelyek nem csak a párkapcsolatokban lehetnek meghatározók, hanem a szülő-gyermek viszonyban, sőt a barátságokban is.

A pszichológusok szerint már gyermekkorban attól tanulunk, attól fogadjuk el a kritikát is akár, aki szeretettel fordul felénk. Hiszen aki szeret minket, arról joggal feltételezzük, hogy jót akar nekünk. Viszont, hogy megfelelő módon fejezhessük ki érzelmeinket, ahhoz alaposan ismernünk kell családtagjainkat. A szakemberek úgy vélik, négyéves kortól fel lehet ismerni, mi a gyerekek fő szeretetnyelve. Ám fontos, hogy addig mindegyiken keresztül közelítsünk feléjük, kitapasztalva, melyik lesz az ő csatornája, amelyen keresztül leginkább érzékelni és értékelni fogják a feléjük áradó érzéseinket.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Kistestvér érkezésekor különösen fontos, hogy ne érezze úgy gyermekünk, őt kevésbé szeretjük. A baba-projekt tervezésekor ezért különösen fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy a megfelelő szeretetnyelven szólunk-e hozzá. Ha kell, illessük gyakran elismeréssel, töltsünk vele még több időt, vagy nem elkényeztetve, de lepjük meg többször apróságokkal, kisebb gesztusokkal, ha pedig számára a testi kontaktus a legkifejezőbb, babusgassuk a szokásosnál is többet. A befektetett energia megtérül majd az új helyzetben.
  • Ha már nagyobbak a csemeték, tartsatok rendszeresen családi kupaktanácsot arról, ki melyik családtag milyen tettét, gesztusát értékeli az utóbbi időben. Például segítség a leckeírásban, az esti jót éjt puszik, egy iskola utáni hatalmas ölelés a kapott jó jegyekért vagy egy-egy bók, dicséret. Így könnyen kiderülhet, kit mivel és hogyan lehet leginkább boldoggá tenni.