Hurráoptimizmus vs. pozitív gondolkodás – higgy a sikerben, de ne görcsölj rá!

Ugyan már, hát még nem is próbálkoztok régóta! Biztosan összejön hamarosan, hiszen pont a legjobbkor kezdtétek el! A jövő hónapban mindenképpen sikerülni fog! Csak álljatok hozzá pozitívan, ennyi az egész! – Ha ilyen és ehhez hasonló, elrugaszkodott módon optimista mondatokat hallotok ismerősötöktől a babatéma kapcsán, feltételezhető, hogy hurráoptimista személlyel van dolgotok.

Érthető, ha a segítő szándékú, de túlzóan pozitív megjegyzések egy idő után kellemetlenné válnak számotokra, hiszen ebben az érzékeny időszakban a sikertelenségből fakadó stressz miatt alapból idegesebbé és szorongóbbá válhattok. Ilyenkor a hurráoptimizmus szemléletmódja legalább olyan ártalmas lehet, mint a pesszimista hozzáállás.[1]

Az egészséges pozitivizmus azonban hasznos lehet. A valódi pozitív gondolkodásban a probléma megoldása kerül előtérbe[2], a pozitív hozzáállás pedig optimista, de egyben realista viselkedésnek tekinthető[3]. A pozitív gondolkodásnak ráadásul csak jó hatásai vannak: az optimisták boldogabb, egészségesebb és hosszabb életet élnek, mint a pesszimisták[4]. A pozitív mentális állapot pedig egészségünkre és fizikai jólétünkre is hatással van, így, ha a babaprojekt során úgy érzitek, elakadtatok, az átmeneti kudarcélményt nehezen dolgozzátok fel, akkor mindenképpen érdemes lehet elengedni a görcsös feladatkényszer érzését és gondolataitokat pozitív irányba fordítani.

Ragaszkodj hozzá! tippek[5]:

  • Lazítsatok, ne görcsöljetek rá! A folyamatosan alkalmazott relaxációs- és légzéstechnikák segítenek az ellazulásban. Ha nyugodtan, könnyedén, teljesítménykényszertől mentesen bújtok össze, nem csak az együttlét lehet még kellemesebb, de még az is előfordulhat, hogy hamarabb kopogtat a gólya.
  • Az úgynevezett érzelmi szabadság technikák segítségével merjetek beszélni az érzéseitekről, osszátok meg egymással gondolataitokat! Gondoljátok át és írjátok le egy jegyzetfüzetbe, mit éreztek! Próbáljátok meg szavakba önteni, majd elemezni érzelmeiteket! Ha tudatosítjátok magatokban, hogy melyik érzésnek mi a gyökere, könnyebben tudtok majd átlendülni az esetleges negatív érzéseken. Higgyétek el, hogy megéri a gyakorlatias dolgok mellett, a földtől egy hangyányit elrugaszkodva, tudatosan nyitni az ilyen „módszerek” felé is!
  • Végül pedig egy nélkülözhetetlen pont: ragaszkodjatok az álmaitokhoz! Legyetek pozitívak, higgyetek a sikerben – hiszen ti mindent megtesztek az eléréséért.[1] https://www.ausmed.com/articles/infertility-mind-body-approach/

[2] http://www.njoylife.hu/blog/pozitivgondolkodas

[3] http://upszi.hu/gazdasag/cikk/hurraoptimizmus__avagy_hurra__optimizmus

[4] https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-power-insight/201804/is-it-possible-be-too-optimistic

[5] https://www.ausmed.com/articles/infertility-mind-body-approach/