Itt az allergiaszezon!

Az allergia bárki számára kellemetlenségeket okozhat a mindennapokban, a gyermeket tervező vagy várandós nőknek azonban további nehézségekkel kell szembenézniük. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy a leendő anyuka milyen szereket alkalmaz az allergia tüneteinek megszüntetésére, hiszen a hatóanyagok a magzathoz is eljutnak. A megfelelő készítmény kiválasztása során tehát érdemes kiemelt figyelmet fordítani a termékben található vegyületekre, és tanácsos kikérni szakorvos véleményét is!

Az allergia rendkívül kellemetlen tud lenni és a kismamák közérzetét is negatívan befolyásolhatja a tünetekkel való folyamatos küzdelem, így természetesen a panaszok – orrfolyás, szemkönnyezés és -viszketés, tüsszentés – kezelése számukra is kívánatos. Fontos azonban, hogy körültekintően alkalmazzunk gyógyszeres készítményeket, hiszen ezek a termékek több olyan összetevőt is tartalmaznak, melyek használata nem javallott állapotos nők számára[1].

A leginkább tanácsos megoldás, ha igyekszünk távol tartani magunkat a tüneteket kiváltó allergénektől, vagy megszüntetni a reakciót kiváltó okot. Amennyiben ez az intézkedés mégsem lenne elég, gyógyszerkészítmény alkalmazása előtt mindenképpen érdemes kezelőorvossal konzultálni. Ha elkerülhetetlen az orvosság használata, akkor pedig tanácsos a lokális hatású készítményeket (pl. orrcsepp, orrspray, szemcsepp, gél stb.) preferálni a szisztémás kezelésekkel szemben (pl. tabletták), mivel esetükben jóval alacsonyabb mennyiségű hatóanyag jut el a magzathoz a vérkeringésen keresztül, és az esetleges károsító hatása is csökken[2].

Ragaszkodj hozzá! tippek[3]:

  • Próbáld meg elkerülni az allergiás tüneteket kiváltó okokat! Ha a gólyahír előtt is allergiától szenvedtél, akkor feltehetően már tisztában vagy az allergénekkel, így az elkerülés is könnyebb. Azonban, ha az allergiás reakciók újkeletűek, abban az esetben mindenképpen tanácsos szakorvosi segítséget kérni az allergiás panaszok beazonosításához és a tünetek kezeléséhez.
  • Ha semmilyen allergénkerülő praktika nem éri el a kívánt hatást, akkor szintén ajánlatos kezelőorvoshoz fordulni, aki segíthet megtalálni a lehető legjobb megoldást az allergiás időszak átvészelésére.
  • Ha van rá mód, a lehető legtovább érdemes kerülni a gyógyszeres készítmények alkalmazását. Jó ötlet lehet először egyéb praktikákat kipróbálnod. Ilyen a tengeri sós, vizes orröblögetés/spray használata vagy az orrjáratok zsíros, vazelines kenőccsel való kenegetése.
  • Amennyiben elkerülhetetlen a gyógyszerhasználat, lehetőség szerint olyan készítményeket válassz, melyek lokálisan fejtik ki hatásukat.
  • Ha biztosra szeretnél menni, minden esetben keresd fel háziorvososodat, kezelőorvosodat! Közösen megtalálhatjátok az allergiás tünetek kezelésének leghatékonyabb, egyben legbiztonságosabb módját.[1] http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/15522/gyogyszeresz-kismama-tanacsai-allergias-kismamak-gyogyszerei.html

[2] http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/15522/gyogyszeresz-kismama-tanacsai-allergias-kismamak-gyogyszerei.html

[3] http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/15522/gyogyszeresz-kismama-tanacsai-allergias-kismamak-gyogyszerei.html