Kezdd aktívan az évet!

Anyukád isteni töltött káposztája, a kedvesed nagymamájának messze földön híres mákos bejglije… Akaratlanul is elfogja az embert a telítettség érzés, ha az ünnepi időszak nehéz ételeire és édes süteményeire gondol. Év elején ezért különösen jól esik a szervezetnek a mozgás. Ezért is alkalmas ez az időszak a kísérletezésre: gondold át, milyen mozgásformákat szeretnél kipróbálni és amelyik beválik, iktasd be mindennapjaidba! Tervezd meg a hozzád illő életmódot, hogy az újévi fogadalmak ne csak két hétig tartsanak!

Sokkal könnyebb beépíteni a rendszeres mozgást a mindennapokba, ha élvezettel, lelkesen sportolsz. Már csak emiatt is érdemes kísérletezni és kitapasztalni, milyen mozgás a legmegfelelőbb számodra, erre pedig az év eleje a legideálisabb alkalom. Ilyenkor még van idő barátaink véleményét kikérni, különböző sportok után kutakodni, edzőtermet keresni és órákra beiratkozni.

Legelőször azonban tanácsos azt is átgondolni és megtervezni, min szeretnél változtatni az életedben, milyen célokat szeretnél elérni az évben. A rendszeres mozgás nem csak a súlyfelesleggel küzdők számára fontos, a szervezet egészséges működéséhez is elengedhetetlen. Az aktív életmód, a sport karban tartja az izmokat, kedvezően hat a szívre, a keringésre és a vérellátásra, hozzásegít az ideális testsúly fenntartásához, valamint stresszcsökkentő hatással is bír[1]. Mindemellett nem elhanyagolható szempont, hogy a mozgás jótékonyan hat a terhesség elősegítésére is[2]. Amennyiben hamarosan kisbabát szeretnétek, fontos, hogy a fogantatásra és a várandósságra is időben kezdd meg a felkészülést, amelyhez a rendszeres sport is hozzátartozik.

Szerencsére ma már számos izgalmas és könnyedén elsajátítható mozgásformát kipróbálhatsz. Javaslataink közül biztosan találsz kedvedre valót!

Ragaszkodj hozzá! tippek[3],[4]:

  • Az egyszerű futás vagy séta nem igényel különleges előkészületeket, mégis hatásos és biztonságos mozgásforma – napi 30 perc, s máris jó úton haladsz! Ráadásul bárki elkezdheti és különleges felszerelést sem igényel.
  • A jóga vagy pilates különösen praktikus, ha már kisbabát szeretnél, ugyanis amellett, hogy erősít, fejleszti az állóképességet és az egyensúlyérzéket. Ideális a stresszcsökkentésre is: egy remek jógaóra után a lelked is megnyugszik.
  • Az úszás alacsony terhelésű mozgásforma, mely még kismamáknak is ajánlott! Rendkívül jótékonyan hat a szív- és érrendszerre, a víz pedig még plusz frissítő hatással is bír.
  • Ha könnyebben veszed rá magadat a mozgásra akkor, ha másokkal együtt végezheted, járj csoportos órákra! Könnyed aerobic vagy fitnesz edzéseken amellett, hogy fontos izomcsoportokat erősíthetsz és fejlesztheted állóképességedet, még új embereket is megismerhetsz!
  • Táncolj! Remek opció, ha pároddal valamilyen társastánc-kurzusra iratkoztok be, hiszen amellett, hogy mindketten mozogtok, közös élményeket is szerezhettek. Próbáljátok ki a salsát, a rumbát vagy akár a zumbát!
  • Attól se riadj meg, ha valami nem szokványos sporthoz támad kedved! Legyen szó kangoo-ról, vívásról vagy kick-boksz-ról, bátran kérdezősködj vagy vegyél részt próbaórákon! Még az is lehet, hogy tehetséged van az adott sporthoz.

Ne feledd, hogy sportolási szokásaiddal, mozgásterveddel kapcsolatban is érdemes egyeztetni orvosoddal, hogy mindenképpen biztonságosan sportolhass akkor is, ha babát terveztek![1] https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/health-and-wellness/safeguard-your-health/exercise-before-pregnancy.aspx

[2] https://www.parents.com/getting-pregnant/pre-pregnancy-health/exercise/fitness-tips/

[3] https://www.whattoexpect.com/getting-pregnant/health-and-wellness/safeguard-your-health/exercise-before-pregnancy.aspx

[4] https://www.parents.com/getting-pregnant/pre-pregnancy-health/exercise/fitness-tips/