Menniük kell a házi kedvenceknek, ha babát szeretnétek?

Kisbabát szeretnétek, azonban otthonotokon nem csak ketten osztoztok: egy vagy több háziállatról is gondoskodtok. Mely tényezőkre kell ügyelni, hogy biztosan ne legyen probléma a babaprojekttel a „tiszteletbeli családtagok” miatt? Maradjon a kiskedvenc a várandósság alatt is, vagy egy kis időre érdemesebb távol tartani szőrös, tollas vagy épp hidegvérű barátainkat?

Sok pár számára a közös felelősségvállalás első lépése egy kisállatról való gondoskodás. Viszont amikor már megfogalmazódik a gyermekvállalás gondolata, felmerül a kérdés: vajon nem okoz-e majd gondot a házi kedvenc jelenléte. Szerencsére a legtöbb kisállattal való együttélés a terhesség alatt semmiféle problémát nem jelent. A teknősbékák, a kutyák, illetve a macskák tartására azonban ebben az időszakban különösen érdemes odafigyelni.

A teknősök azért minősülnek némileg kockázatosabb házi kedvencnek, mert előfordulhat, hogy szalmonella baktériumot hordoznak. Amennyiben a várandósság alatt is ragaszkodnátok teknősötökhöz, érdemes kerülnöd az állat és a vize megérintését, illetve az akvárium tisztításánál és a vízcserénél tanácsos gumikesztyűt viselni[1].

Ha otthonotokat kutyussal osztjátok meg, akkor sem feltétlenül szükséges ideiglenesen más szálláshelyet keresni számára, ha épp babát terveztek. Amennyiben kisállatotokat rendszeresen viszitek állatorvoshoz egészségügyi ellenőrzésre és az oltásai is naprakészek, akkor különösebben nincs ok az aggodalomra[2].

A legtöbb aggály a macskákkal kapcsolatban szokott felmerülni. A leggyakrabban emlegetett betegség a toxoplazmózis nevű parazita-fertőzés. Ha régóta van cicátok, akkor nagy valószínűséggel te is túlestél már a megfázásos tünetekkel járó fertőzésen és így szervezeted rendelkezik már antitestekkel, tehát valószínűtlen, hogy a macska közelsége negatív hatással lenne a babádra. Ha azonban még nem estél át a fertőzésen, rendkívül fontos, hogy óvintézkedéseket követve gondoskodj a cicáról a terhesség ideje alatt[3]. Ilyen elővigyázatosság például a macskaalom gyakori cseréje, illetve a gumikesztyűvel való takarítás és az azonnali kézmosás – de még jobb, ha a várandóság alatt párod vagy más ismerősöd végzi el ezt a feladatot. Se te, sem pedig a kisállatotok ne fogyasszon nyers vagy félkész húsokat, kerüld a kóbor macskákat és mások kisállatait, illetve cicátokat is tartsátok bent a lakásban[4]!

Odafigyelés és megfelelő elővigyázatosság mellett tehát kiskedvencetek továbbra is életetek része lehet a babavárás során is. Nyugodtan cirógasd, szeretgesd kutyádat, cicádat, hiszen a szőr simogatása nyugtatóan hat[5].

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Próbáld kerülni a kisállathoz kötődő kockázatosabb tevékenységeket, vagy ha elkerülhetetlen a munka, mindig elővigyázatosan és a szükséges segédeszközökkel, a higiéniára különösen odafigyelve végezd el!
  • Kérj segítséget! Párod bizonyosan megértően áll majd kérésedhez és szívesen kisegít a kiskedvenc ellátásához kapcsolódó feladatokban.
  • Ha mégis úgy érzed, rövid időre elköltöztetnéd kisállatodat, kérd barátaid, ismerőseid segítségét az ideiglenes elszállásolással kapcsolatban!
  • Amennyiben nem vagy biztos háziállatod egészségében, mindenképpen érdemes állatorvos szakszerű vizsgálatát kérni![1] https://www.familyeducation.com/pregnancy/things-avoid-while-pregnant/downside-kitties-dogs-turtles-during-pregnancy

[2] https://www.familyeducation.com/pregnancy/things-avoid-while-pregnant/downside-kitties-dogs-turtles-during-pregnancy

[3] https://www.familyeducation.com/pregnancy/things-avoid-while-pregnant/downside-kitties-dogs-turtles-during-pregnancy

[4] https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/pregnant.html

[5] https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-pregnant-pause/201711/pets-and-the-pregnant-woman