Nagy család, nagy öröm

A legtöbb emberben számos elképzelés él a sokgyermekes családok jellegzetességeiről. A nagy családoknak is megvannak a maga előnyei a gyermekekre nézve. Van már egy vagy két gyerkőcötök, de nem tudjátok még biztosan, belevágjatok-e a családbővítésbe? Cikkünkben bepillantást nyújtunk a nagycsaládosok életébe.

A családnak, mint elsődleges szocializációs közegnek meghatározó szerepe van a gyermek életében. Akárcsak az egykeségnek, úgy a nagy családnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Alapvetően azonban elmondható, hogy ha sokan vannak testvérek, az inkább pozitívan hat a gyermekekre.

Az viszont tagadhatatlan, hogy minél több a gyermek a családban, annál több a teher a szülőkön. A sokféle iskolán kívüli program és a felsőoktatási tanulmányok biztosítása, vagy akár egy hosszabb közös nyaralás is nagyobb kiadás[1]. A sok gyerkőc mellett kevesebb szabadidő és elvonulásra való lehetőség adódik, a reggeli fürdőszoba-használat nehézségeiről nem is beszélve. A nagyszámú, sokféle családtag jóval több vitát is generál[2].

A nagy család természetesen számos előnnyel is bír. Amellett, hogy a soktagú családok több helyen kedvezményeket vehetnek igénybe[3], illetve az iskolaszerek vagy ruhák újra felhasználhatók, a testvérek egészségmegőrzés szempontjából is jó hatással vannak egymásra. Védelmet nyújtanak egymásnak több betegség, például szénanátha, ekcéma vagy különböző allergiák ellen, ráadásul a több testvérrel rendelkező gyerekek kevésbé lesznek hajlamosak az elhízásra és a depresszióra[4]. A nagycsaládosként felnövő gyermekek a társas kapcsolatok szempontjából is előnyre tehetnek szert. A gyerekek már kiskorukban megkezdik a kortársakkal való szocializációt, jóval korábban tanulják meg felvállalni a felelősséget és megbecsülni az osztozkodást, mint egyke társaik[5]. Jobb szociális készségekkel rendelkeznek, erős, közeli emberi kapcsolatokat alakítanak ki. Sőt, a több testvérrel együtt felnövő emberekre kevésbé jellemző, hogy elválnak[6].

Nem utolsó sorban pedig a sok testvér egyben életen át tartó barátságokat, folyamatosan jelen lévő társaságot és meg nem szűnő támogatást jelent, amiért a gyerekek egész életükben hálásak lehetnek egymásnak és szüleiknek[7].[1] https://ifstudies.org/blog/for-kids-large-families-have-pros-and-cons

[2] https://www.lorecentral.org/2017/08/advantages-disadvantages-extended-family.html

[3] https://www.lorecentral.org/2017/08/advantages-disadvantages-extended-family.html

[4] https://www.telegraph.co.uk/women/mother-tongue/familyadvice/10149910/Why-having-big-families-is-good-for-you-and-cheaper.html

[5] http://www.psst.ph/big-family/

[6] https://ifstudies.org/blog/for-kids-large-families-have-pros-and-cons

[7] http://www.psst.ph/big-family/