Párkapcsolati evolúció a felelősség tükrében

2010 óta évről évre nő a házasságkötések száma Magyarországon a KSH legutóbbi demográfiai adatai alapján. De egyre gyakoribb az is, hogy a párok nem követik a hagyományokat és az élettársi kapcsolatot választják. Az együttélés formájától függetlenül a hosszútávú és minden szinten jól működő kapcsolat záloga egyértelműen az, hogy a két fél valóban képes legyen elköteleződni egymás mellett és felelősséget tudjon vállalni a közös jövő alakításáért.

Elköteleződés mint biztos alap

Amikor egy párkapcsolat komolyra fordul és két ember az összetartozását szeretné megerősíteni, először általában az első lépcső az összeköltözés. Természetesen vannak párok, akik tartós élettársi kapcsolatban teljesednek ki és élnek boldogan, de vannak olyanok is, akiknek a közös háztartás csak az első lépés az elköteleződést hagyományosan szimbolizáló házasságkötés felé. Akármelyik formában élik életüket a párok, attól a pillanattól, hogy egy háztartást alkotnak, közös fejlődési útra lépnek, amelyen a bizalom, az őszinteség, az ön- és társismeret, valamint a kommunikáció meghatározó, jövőt formáló szereppel bír. Ezek ugyanis azok a minőségek és eszközök, amelyek segítségével kapcsolatuk különböző szakaszaiban meghatározhatják egyéni és közös céljaikat, és támogathatják egymást azok elérésében. Ez az elköteleződés az alapja annak is, hogy a párok jövőbeli családjukért felelősséget tudjanak vállalni.

Gyermekvállalás = közösségvállalás

Az utóbbi évek statisztikái egyértelműen jelzik, hogy kitolódik a gyermekvállalási kor, és egyre nagyobb hangsúly van a tudatos családtervezésen, a közös felelősségvállaláson. A pároknak tehát közösen kell dönteniük a számukra megfelelő fogamzásgátlási módszerről, ha arra a konszenzusra jutottak, hogy várnak még az első baba érkezésével. Ha viszont már mindketten elérték azt a harmonikus állapotot, testi-lelki egyensúlyt, amely egy új élet befogadásához és támogatásához szükséges, belevághatnak a családalapításba. Ebben a folyamatban a bizalom, a szeretet, valamint a felelősségtudat még inkább a középpontba kerül. Akár könnyedén érkezik a trónörökös, akár akadályokba ütközik a gyermekáldás, a pároknak együtt kell átélniük és kezelniük a pozitív és negatív érzelmeket, az örömteli vagy éppen nehézséggel teli helyzeteket, közösen kell döntést hozniuk és megoldást találniuk az esetleges kihívásokra.

Tudatosság és odafigyelés egymásra

A házasság vagy a párkapcsolat érzelmi hullámai közepette a pároknak fontos, hogy megőrizzék tudatosságukat és képesek legyenek a fizikai támogatás mellett lelki segítséget is nyújtani egymásnak. Különösen fontos ez, amikor a család bővítése van napirenden, hiszen ilyenkor intenzívebben nyilvánulhat meg az öröm és boldogság mellett sokszor a kétség, félelem és elkeseredettség érzése is. Ha sokat kell várni a gyermekáldásra, akkor gyakran jelentkezik lelkiismeretfurdalás, csalódottság és önvád vagy akár a másik hibáztatása. Bárhogy is legyen, ezekben az időszakokban még több odafigyelést és gondoskodást igényel a kapcsolat. Nagyon fontos, hogy sikertelen fogantatás esetén orvosi és egyéb segítséget kérjenek a párok. Együttes erővel és vádaskodás nélküli, őszinte kommunikációval, megfelelő és pontos információk birtokában szinte minden akadály legyőzhető.