Rendszeres együttlét mellett…

Már több mint egy éve hiába próbálkoztok, és csak nem jön össze a baba? Lehet, hogy nem elég gyakran, vagy éppen túl sűrűn bújtok ágyba kedveseddel? Döntsük le a témával kapcsolatos mítoszokat, és nézzük, valójában mi is az optimális gyakoriság!

Már-már unásig ismételt frázisként hat a családalapítást tervező pároknál a mondat, miszerint a sikeres fogantatáshoz rendszeres együttlétre van szükség – de vajon mit is értenek ez alatt az orvosok? Ha nem szeretnétek folyamatosan az ovulációt és az ehhez igazított termékeny időszakot fürkészni, a rendszeresség lehet a legjobb módszer a fogantatásra.

A sikeres fogantatás érdekében a szakemberek a rendszerességen a heti 3-4 alkalmat[1] értik, ami nagyjából minden másnapi együttlétet jelent. Ez elsősorban így is a legtermékenyebb napokban[2] fontos, melynek megállapítására számos megoldás létezik: a ciklus során végbemenő fizikai változások megfigyelésén alapuló módszerektől a drogériákban is kapható, nagy pontosságú ovulációs tesztekig. Ám lényeges, hogy a termékeny napokat megelőző és követő hetekben se hanyagoljátok el a szexuális életeteket – hiszen ez szükséges a spermiumok egészséges újratermelődéséhez!

Fontos megjegyezni, hogy az az elgondolás, miszerint a minél gyakoribb szeretkezés egyenesen arányosan növeli a megtermékenyülés lehetőségét, tévhit! A napi többszöri együttlét akár csökkentheti is a teherbe esés esélyeit, ugyanis így nincs elég idő arra, hogy megfelelő minőségű spermiumok termelődhessenek. Az élet oly sok más területéhez hasonlóan, itt is az arany középút megtalálásra érdemes törekedni.

Összességében tehát, a minden másnapi együttlét lehet a legeredményesebb módszer a fogantatás tekintetében, azonban, mivel mind különbözőek vagyunk, ez egyénenként változhat.[1] https://www.verywellfamily.com/when-and-how-often-to-have-sex-to-get-pregnant-1960289

[2] http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/ovulation-faq/