Szenvedélyek viharában

Köztudott, hogy a túlzott kávé-, cukor- illetve alkoholfogyasztás negatívan befolyásolja a fogantatást, emellett hosszú távon a gyermek is szenvedhet a következményeitől. A függőségek leküzdése azonban sokaknak nehézséget okoz. Vannak, akik a fokozatosság elvét követve próbálják csökkenteni a rossz szokásokat, de a kérdés az, hogy pontosan hol van a határ – mi az, ami még egészséges mértéknek számít?

Mivel a különböző káros szenvedélyek mind másképpen hatnak a magzatra, ezért a következmények nélkül fogyasztható mennyiség is eltérő.

A lényegében drognak is tekinthető koffeinnek valódi fiziológiai hatásai vannak, melyek a méhlepényen keresztül a babára is befolyással lehetnek[1]. Számos kutatás támasztott alá, illetve cáfolt már meg bizonyos feltevéseket a koffeinfogyasztás hatásaival kapcsolatban, de abban egyetértés van a szakértők között, hogy mérsékelt mennyiségű, maximum napi 300mg koffein bevitele még nem jár negatív következményekkel a születendő babára nézve.

A cukor esetében a mértéktartás követése lehet a legjobb irányvonal, ugyanis a túlzott cukorbevitelnek is számos hosszabb távú negatív hatása lehet a születendő gyermekre. Ilyen például az elhízás, az anyagcsere-problémák és az allergiák kialakulásának megnövekedett valószínűsége[2]. A WHO szerint egy felnőtt számára az egészséges cukorbevitel napi maximum 50 gramm, különben fennáll az elhízás veszélye. A legideálisabb mennyiség valójában 25 gramm lenne[3]. Érdemes tehát már a családbővítés első gondolatától kezdve odafigyelni a napi cukorbevitelre is.

Az elmúlt években több tanulmány is megjelent, mely szerint a terhesség kezdeti szakaszában a mértékletes alkoholfogyasztás jóval kevésbé kockázatos a kismamára és születendő gyermekére nézve, mint azt korábban hittük[4]. Ennek ellenére a legtöbb szakmai szervezet mellett ezen tanulmányok szerzői is a szesztől való maradéktalan tartózkodást javasolják – mégpedig azért, mert úgy tűnik, nem ismerjük a terhesség alatti, még biztonságosnak mondható alkoholfogyasztás pontos mértékét[5]. A szeszes italok negatív hatásaival azonban tisztában vagyunk: növeli a vetélés és halvaszületés kockázatát, a gyermek nagyobb eséllyel lehet agresszív és szenvedhet mentális problémáktól, nem beszélve az alkoholos magzat szindróma (FAS) számos egyéb tünetéről[6].

Mindezek megelőzésére a legjobb tanács továbbra is ugyanaz: a babát tervező és babát váró nők lehetőség szerint száz százalékban tartózkodjanak az alkoholtól[7].

Mit tehetünk, ha attól tartunk, nehéz lesz lemondanunk káros szenvedélyeinkről, megválnunk rossz szokásainktól? Ehhez találsz néhány hasznos tanácsot az alábbiakban.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Készülj tudatosan erre az időszakra, és a babaprojekt legelső gondolatától kezdve próbáld meg fokozatosan elhagyni mindennapjaidból a kávét, cukrokat, alkoholt!
  • Az egészségtelen mértékű fogyasztás csökkentésére a legnagyobb motiváció valószínűleg a mihamarabbi fogantatásra és az egészséges kisbabára való vágy. Ha úgy érzed, nehezedre esik a leszokás vagy a mértéktartás, mindig gondolj arra, miért is csinálod!
  • Kezdj el motivációs táblát vezetni, amely segítségével könnyebben elérheted céljaidat! Írd fel, milyen határidővel hova szeretnél eljutni, annak megfelelően, min szeretnél változtatni az életedben.
  • Vezess életmódfüzetet! Figyeld meg és jegyezd fel, milyen ételeket fogyasztasz, milyen szokásaid vannak, és ennek megfelelően tudsz módosítani azon, amin szükséges.[1] https://www.caffeineinformer.com/caffeine-during-pregnancy

[2] https://www.todaysparent.com/pregnancy/pregnancy-health/4-reasons-to-kick-excess-sugar-from-your-pregnancy-diet/

[3] http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/sugar-guideline/en/

[4] https://www.health.harvard.edu/blog/study-no-connection-between-drinking-alcohol-early-in-pregnancy-and-birth-problems-201309106667

[5] https://www.babycenter.com/0_drinking-alcohol-during-pregnancy_3542.bc#articlesection1

[6] https://www.babycenter.com/0_drinking-alcohol-during-pregnancy_3542.bc#articlesection1

[7] https://www.health.harvard.edu/blog/study-no-connection-between-drinking-alcohol-early-in-pregnancy-and-birth-problems-201309106667