Szoptatás szorongás nélkül

Szoptatás szorongás nélkül

A baba anyatejes táplálásával kapcsolatban a leendő anyukáknak legtöbbször tengernyi kérdése van. Vajon képes leszek-e rá? Lesz-e elég anyatejem? Jól csinálom majd? Megfelelően eszem a szoptatáshoz? Az egyik legfontosabb, hogy ahogy a várandósságra, úgy a szoptatásra is készülj fel tudatosan!

Hogy miért az anyatej a legmegfelelőbb a baba számára legalább fél éves koráig? A kicsi az anyatejből meríti a fejlődéséhez, egészségéhez szükséges tápanyagokat, amely minden olyan anyagot tartalmaz, amely megóvja őt a külvilág ismeretlen kórokozóival szemben. Mindemellett a szoptatás egy egyedülálló fizikai kontaktus a gyermek és édesanyja között, ráadásul az anya testi és lelki egészségére is pozitív hatással van[1].

Mindezek tudatában a legtöbb kismama leghőbb vágya, hogy anyatejjel táplálhassa a gyermekét. Ám amennyire ez a világ legtermészetesebb dolgának tűnik, annyi nehézséggel találhatod szembe magad az elején. A legtöbb kezdeti problémát elkerülheted, ha szervezetedet tudatosan készíted fel az igencsak megterhelő feladatra: szoptatás alatt ugyanis sokkal több vitaminra és ásványi anyagra van szüksége. A megfelelő tápanyagokat azonban könnyedén pótolhatod, például, ha a szoptatás időszaka alatt is szeded a várandósság alatt is alkalmazott terhesvitaminodat[2].

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • A szoptatás alatt is törekedj a változatos étkezésre! Ne feledkezz meg az egészséges, vitamindús táplálkozásról! Fogyassz sok fehérjét, kalciumban, vasban, C-vitaminban gazdag ételt, hogy pótold a szervezeted számára szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat[3]. Így energikusabb leszel és jobban bírod majd az éjszakai etetéseket is.
  • Szedj a szoptatás alatt is terhesvitamint! Szervezeted megnövekedett ásványi anyag igényét és kisbabád nagyfokú tápanyagszükségletét a szoptatás alatt is fogyasztható terhesvitaminnal egészítheted ki, mely olyan fontos anyagokat tartalmaz, mint például a folsav vagy a kalcium[4].
  • A legfontosabb, hogy bízz magadban és a babádban! A szopizás a baba természetes ösztöne, tudni fogja mi a dolga, vagy egy kis rávezetéssel ügyesen ráérez majd. Te pedig bármikor kérj tanácsot, ha úgy érzed, szükséged van rá. Ha magabiztos vagy a szoptatással kapcsolatban, kisbabád is nyugodtabb lesz.[1] https://www.health.ny.gov/prevention/nutrition/wic/breastfeeding/importance.htm

[2] https://www.babymed.com/breastfeeding/why-its-good-idea-continue-your-prenatal-vitamin-while-breastfeeding

[3] https://www.ucsfhealth.org/education/nutrition_tips_for_breastfeeding_mothers/

[4] https://www.babymed.com/breastfeeding/why-its-good-idea-continue-your-prenatal-vitamin-while-breastfeeding