Váratlan foltok

A legtöbb nő az évek során kitapasztalja, hogy ciklusa mely szakaszában jár éppen, illetve mikor esedékes a menstruációja. Ha azonban valaki nem várt köztes vérzéssel találkozik, az amellett, hogy meglepő, egyben sokatmondó is lehet. Mit üzen a váratlan folt?

A menstruációs ciklus általában, ha nem is tökéletes pontossággal, de nagyrészt minden nő számára kiismerhető a test különböző jelzései, a tünetek és az időtényező alapján. Így legtöbbször, ha valaki menstruációk közti (pecsételő) vérzéssel találkozik, akár ijedtséget is okozhat. Érdemes tisztában lenni a lehetséges okaival, hiszen meglepő módon akár még fogantatást is jelezhet!

Mi okozhat pecsételő vérzést?

  • Ovuláció: Bár ritka - a nők körülbelül 3%-a tapasztalja csupán - de előfordulhat ovulációs vérzés, mely a ciklus közepe-táján esedékes és lényegesen gyengébb, mint a valódi menstruáció[1].
  • Hormonális fogamzásgátló: Megeshet, hogy az adott módszer megkezdése utáni első három hónapban pecsételő vérzés jelentkezik, ez azonban szinte kivétel nélkül minden esetben elmúlik[2].
  • Betegségek: A pecsételő vérzés számos rendellenességre, egészségügyi problémára hívhatja fel a figyelmet, melyek később mindenképpen orvosi vizsgálatot igényelnek. Lehet a jele ugyanis különböző fertőzéseknek, kisebb daganatoknak, méhnyak-rendellenességeknek, hormonproblémáknak, vagy akár endometriózisnak is [3], [4]. Ezért is fontos a gyakori nőgyógyászati kontrollvizsgálat!
  • Fogantatás: A gyenge vérzés akár beágyazódást is jelezhet. A nők körülbelül egyharmada tapasztal ilyen típusú enyhe vérzést, mely a fogantatást követő 6–12 napban jelentkezhet, és előfordulása egyszeri alkalomtól akár a néhány napos időtartamig is terjedhet[5].

Ragaszkodj hozzá! tippek [6],[7]:

  • Amennyiben menstruációk közti pecsételő vérzéssel szembesülsz, érdemes feljegyezni a tulajdonságait: pontosan ciklusod melyik szakaszában tapasztaltad és mennyi ideig, milyen jellegű volt a vérzés, illetve kísérte-e valamilyen egyéb tünet, például alhasi fájdalom.
  • Ha éppen babaprojekten dolgoztok pároddal, úgyszintén érdemes ellenőrizni a naptárat, ciklusod mely fázisában vagy éppen, hiszen lehet, a vérzés beágyazódást jelez. Ezenfelül javasolt a fogantatás további jeleit is figyelni: görcsöket, megemelkedett testhőmérsékletet, megváltozó hüvelyváladékot.
  • Amennyiben erősebb fájdalmakkal, hőemelkedéssel vagy lázzal jelentkezik a vérzés, mely hosszabb távon rosszabbá és gyakoribbá válik, mindenképpen érdemes szakorvoshoz fordulni. Kérd nőgyógyászod segítségét, hogy fény derüljön a vérzés okára![1] https://www.healthline.com/health/pregnancy/ovulation-bleeding#signs

[2] https://www.webmd.com/women/spotting-between-periods

[3] https://www.webmd.com/women/spotting-between-periods

[4] https://natural-fertility-info.com/mid-cycle-spotting.html

[5] https://natural-fertility-info.com/mid-cycle-spotting.html

[6] https://fertilityinstitute.com/causes-mid-cycle-spotting/

[7] https://www.momjunction.com/articles/pregnancy-implantation_00386827/#gref