Aki hosszú ideje stabil párkapcsolatban él, mégsincs gyermeke, arra a környezete egy idő után hajlamos rosszallóan, vagy legalábbis meg nem értéssel tekinteni. S valóban, a gyermekvállalás a társadalom részéről egyfajta normatív elvárásként jelenik meg, ez pedig óhatatlanul is negatív hatással lehet a párokra, szorongást válthat ki mindkét félből. Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a stressz, a szorongás és a lehangoltság önmagában meddőséghez vezet, de a szakemberek ma már egyetértenek abban, hogy erőteljesen hozzájárulhat a sikertelen fogantatáshoz az, ha lelkileg nem vagyunk rendben.[1]

Ha ti is azok közé tartoztok, akik kétségbeesetten próbálkoznak, de nem fogan meg a baba, először is álljatok meg, és gondoljátok át helyzeteteket higgadtan. A meddőségi szakértők szerint elsősorban az életkor meghatározó. 35 éves kor alatt akkor szükségszerű orvoshoz fordulni, ha egy év védekezés nélküli intim együttlét után sem sikerült a teherbe esés. 35 év felett fél éves próbálkozás után érdemes szakemberhez fordulni, míg 40 éves kortól már a gyermekvállalás gondolatával egy időben ajánlott konzultálni nőgyógyászunkkal. A mentális egészségünkre odafigyelni viszont kortól függetlenül ajánlott. Sőt, fontosabb, mint gondolnánk! Mindegy, hány évesek vagyunk, testünk mellett lelkünk egészségére sem árt fokozottabban ügyelnünk.

Sajnos mi magyarok hajlamosak vagyunk a depresszióra, a felnőtt lakosság 10,5 százaléka vallja magát depressziósnak, többen, mint bármelyik EU tagállamban.[2] Ezért, függetlenül attól, hogy mikor tervezitek a babát, próbáljatok meg tudatosan tenni a lelki életetek egyensúlyáért! Ebben egymást is tudjátok segíteni, de ha úgy érzitek, hogy az adott helyzetben ez már kevésnek bizonyul, érdemes szakorvoshoz fordulni.[1]Szigeti F. Judit-Konkoly Thege Barna: A meddőség pszichológiai aspektusai: Szakirodalmi áttekintés, Magyar Pszichológiai Szemle, 2012, 67. 3. 561–580.

[2] Forrás: Eurostat

Már babáznátok? Későbbre tervezitek?

Ej, ráérünk arra még…

Tovább olvasok

Elmejáték

Tovább olvasok

Ha nincs egyezség a papás-mamást illetően

Tovább olvasok

Anyává válás = a rettegés arénája?

Tovább olvasok

Biztos, hogy való nekünk gyerek?

Tovább olvasok

„Bezzegelés” helyett…

Tovább olvasok

Baba? Majd egyszer…

Tovább olvasok

A hálószoba nem versenypálya

Tovább olvasok

Családalapítás: tudatosak a fiatalok!

Tovább olvasok

Önismeret, mindenekfelett

Tovább olvasok