Én-idő a Ti-idő mellett

Néha úgy érzed, egy kis magányra vágysz kapcsolatodban? Nincs ezzel semmi probléma – természetes, hogy a pároddal közös Ti-idő mellett Én-időre is szükséged van. Hogy jelezheted ezt hatékonyan párod felé, és mik azok a tevékenységek, melyekkel még erősítheted is kapcsolatotokat?

Az, hogy magaddal foglalkozz, a saját érzéseidre figyelj, saját programokat csinálj vagy egyedül legyél, rendkívül fontos egy párkapcsolatban is. Természetesen ennek igénye nem azt jelenti, hogy egy bizonyos idő után már nem bírnád őt elviselni vagy esetleg véget szeretnél vetni kapcsolatotoknak. Egyszerűen arról van szó, hogy szánsz magadra időt és értékeled önmagadat legalább annyira, mint amennyire kettőtök közös kapcsolatát becsülöd[1]. Mégis előfordulhat, hogy problémát okoz az Én-időt a Ti-idő elé sorolni, hiszen a közös programok annyira feltölthetnek vagy lefoglalhatnak, hogy magadra kevésbé figyelsz oda. De a nehézség akár abból is adódhat, hogy attól tartasz, az Én-időre való igényed kifejezésével megbántod párodat[2].

Ennek azonban nem kell így lennie! Hatékony és megértő kommunikációval, szükségleteid nyílt kifejezésével félreértések nélkül jelezheted párodnak, mire vágysz. Mindemellett természetesen hallgasd meg Őt, neki mi esik jól, hogyan osztaná be saját Én-idejét[3], hogy a lehető legkönnyebben megteremthessétek magatoknak az egyensúlyt kapcsolatotok e területén is.

Vajon mi mindent érdemes megtartanod saját programként?

Ragaszkodj hozzá! tippek[4]:

  • Találkozz a barátaiddal! Mozduljatok ki – ez lehet akár egy kávé-délután, egy közös ebéd vagy akár egy jó buli is. Attól, hogy párkapcsolatban élsz, még nem kell, hogy elhanyagold saját barátaidat.
  • Sportolj! A mozgás számos pozitív hatása mellett még arra is lehetőséget nyújt, hogy egy kis ideig saját magadra, a testedre figyelhess.
  • Bátran űzd a kedvenc hobbidat! Még akkor is, ha pároddal nem közösen osztoztok a szenvedélyen. Kedvtelésednek egyedül is hódolhatsz, nem kell, hogy mindent együtt csináljatok.
  • Lazíts! Arra is szüksége van mindenkinek néha, hogy egyszerűen csak üljön csendben és pihenjen anélkül, hogy bármi különösebb dolgot is csinálna. Teremts erre lehetőséget a mindennapokban, amikor igényled!

Ha lehetőséget biztosítasz arra, hogy szorosabb, meghittebb viszonyt ápolj önmagaddal, akkor másokkal kialakított kapcsolataidban is magabiztosabban teljesedhetsz ki, s így párkapcsolatod is új szintre léphet[5].[1] https://www.huffingtonpost.com/danielle-campoamor/how-to-be-alone-when-youre-in-a-relationship_b_8178306.html

[2]https://www.mindbodygreen.com/0-16901/how-to-tell-your-partner-you-need-alone-time-without-getting-in-a-fight.html

[3] https://www.mindbodygreen.com/0-16901/how-to-tell-your-partner-you-need-alone-time-without-getting-in-a-fight.html

[4] https://www.bustle.com/p/7-activities-to-do-alone-to-stay-independent-in-your-relationship-9156202

[5] https://www.psychologytoday.com/us/blog/lifetime-connections/201803/alone-time-keeps-relationships-healthy