Az vagy, amit megeszel. De leendő gyermeked is!

Javában virágzik a streetfood-őrület, amivel alapvetően nincs is probléma, egészen addig, amíg olyan úgynevezett kézműves ételeket választunk, amelyekről tudjuk, hogy minőségi alapanyagokból készültek. A készen vásárolható termékek közül szintén körültekintően kell választanunk, ha úgy alakul, hogy éppen nem tudunk magunk főzni. Egy friss kutatás bizonyította, a várandóság vagy a szoptatás alatt elfogyasztott gyorséttermi ételek befolyásolják a gyermekeket: nagyobb eséllyel válnak ők maguk is egészségtelen étel-függővé.

Nem szükséges ördögtől való dologként kezelni a gyorsételeket, a hamburgereket vagy a sült krumplit, viszont mindenképpen ajánlatos körültekintően fogyasztani belőlük, különösen akkor, ha babára vágyunk. A túlzott mennyiségű és rendszeres gyorséttermi étkezésnek ugyanis nem csak az állapotos kismamára, hanem a születendő gyermekre is hosszú távú hatásai lehetnek.

Egy friss ausztrál kutatás[1] eredményei alapján a terhesség, illetve a szoptatás alatti gyorsételek fogyasztása ahhoz vezethet, hogy mire a baba eléri az anyai táplálás végét, addigra már gyorsétel-függővé válik. Ha gyakran eszünk gyorséttermi hamburgereket és hasonló ennivalókat, akkor még a gyermek születése előtt kialakulhat az ilyen típusú ételek fogyasztására való fogékonyság, hajlam. Egészen egyszerűen arról van szó, ha az állapotos vagy szoptató édesanya rendszeresen fogyaszt egészségtelen gyorséttermi ételeket, akkor a gyermek is nagyobb mértékben fogja preferálni azokat.

Elengedhetetlen tudatosítani, hogy a várandóság alatti étrend hosszú távú hatással bír a gyermek étkezési preferenciáira is. A nem megfelelő táplálkozási szokások számos negatív következménnyel járhatnak, melyek későbbi korrigálása már igen nehéz. A kutatás azt is megállapította, hogy az anya egészségtelen étkezési szokásaival kapcsolatban felmerülő későbbi egészségügyi problémák elkerülhetők, ha a gyermek gondosan betartott egészséges étrendet követ. Ugyanakkor az érintett gyermekek mindig is hajlamosak lesznek a gyorséttermi ételek túlfogyasztására és az elhízásra, illetve számukra nehezebb lesz az egészséges testsúly fenntartása is.

Ha el szeretnénk kerülni, hogy előre megágyazzunk gyermekünk függőségének, kritikusan kell hozzáállni a gyorséttermi ételek fogyasztásához. Természetesen akkor sincs probléma, ha néhanapján kedvetlenek vagy fáradtak vagyunk az otthoni főzőcskézéshez, hiszen ebben az esetben is számos olyan lehetőségünk van, melyek lényegesen egészségesebbek, mint egy kalóriadús gyorséttermi hamburger.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Ha mindenképpen hamburgerre vagy sült krumplira vágysz, használd ki, hogy tombol a streetfood-láz! A minőségi alapanyagokkal dolgozó, kisméretű hamburgerezőket és kézműves ételeket árusító éttermeket nyugodtan próbáld ki! Még jobb, ha olyan helyre mész, ahol te magad válogathatod össze a hozzávalókat. Csak egy kis utánajárást igényel, de megéri!
  • Csökkentsd a cukor-, a fehérliszt-, az üdítőital- és a koffeinbevitelt! Kerüld a transzzsírsavakat tartalmazó ételeket, a kereskedelmi forgalomban elérhető készételeket és a gyorséttermeket!
  • Törekedj a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásra! Dolgozz gondosan összeválogatott alapanyagokkal, kerülve a tartósítószert, színezéket és mesterséges ízfokozót tartalmazó, illetve túlcukrozott élelmiszereket!
  • Fogyassz napi rendszerességgel zöldségeket, gyümölcsöket – használd ki a nyarat, ideje piacra menni és friss, ropogós zöldeket enni![1] https://www.thehealthyhomeeconomist.com/new-study-junk-food-during-pregnancy-and-lactation-can-lead-to-junk-food-addicted-kids/