Hogy ne legyen lelki teher a terhes barátnő!

Barátságaink különleges részét képezik életünknek. Emiatt nehéz lehet feldolgozni, ha barátnőid áldott állapotban lesznek, miközben Ti már jó ideje csak vágytok a babára. Hogyan birkózhatsz meg a rossz érzésekkel és őrizheted meg a barátságot?

Ha az ismerősi körödben egy pár babát vár vagy épp egyik legjobb barátnőd állapotos lesz, miközben Ti már sokkal régebb óta próbálkoztok, természetes, ha rossz érzések fognak el. Az is előfordulhat, hogy kevésbé szívesen töltesz időt gyermeket váró barátaiddal. A reakciók érthetőek, de érdemes tudatosítani, hogy egy kis odafigyeléssel és megértő, empatikus egymáshoz fordulással barátságotoknak nem kell megszenvednie ezt az időszakot.

Célszerű lehet magadban letisztázni érzéseidet, valamint várandós barátnőddel is beszélgetni arról, hogyan érzel a kialakult helyzettel kapcsolatban. Ha mindketten törekedtek a jó kapcsolat megőrzésére, akkor közösen fenntarthatjátok barátságotokat.

Ragaszkodj hozzá! tippek[1],[2]:

 • Próbáld meghatározni, mit érzel. Féltékeny vagy? Csalódott? Haragos? Szomorú? Ha ezzel te magad is tisztában vagy, hatékonyabban tudod kezelni érzelmeidet és barátnőd is könnyebben tud úgy viszonyulni feléd, hogy a lehető legkevésbé bántson meg.
 • Sokkal nagyobb eséllyel számíthattok egymás támogatására és érzékenységére a kialakult helyzetben akkor, ha nyíltan és őszintén átbeszélitek, ki hogyan éli meg a szituációt. Merjétek felvállalni esetleges negatív érzelmeiteket is.
 • Vannak bizonyos kérdések, melyek tisztázásával sérelmek nélkül élhetitek meg kapcsolatotokat a továbbiakban is. Az alábbi témákat mindenképpen érdemes lehet átbeszélni.
  • Milyen részletességgel hallanál szívesen a terhességéről? Szeretnél tudni minden apróságról, vagy jobban esne, ha csak általánosságban tudnál róla?
  • Mennyire esik nehezedre a személyes találkozó, illetve nem könnyebb-e számodra például telefonálni vagy üzenetet váltani?
  • Lényeges kérdés az eseményeken való részvétel, legyen szó a babaváró buliról, a látogatásokról, vagy akár keresztelőről. Szeretnél ott lenni, vagy inkább kimaradnál?
  • A baba megszületése után milyen mértékben vennél részt barátnőd életében? Természetesen ez nem dönthető el teljes mértékben előre, mindenesetre érdemes lehet erről is elbeszélgetnetek.[1] https://www.psychologytoday.com/us/blog/when-youre-not-expecting/201007/youre-infertile-and-your-friend-is-pregnant-how-cope

[2] https://www.mindbodygreen.com/0-23319/i-have-infertility-heres-what-i-wish-my-pregnant-friends-knew.html