Édes élet hármasban

Nagy családot, több gyermeket szeretnétek? Vágytok már az új családtagra, lassan terveznétek a második babát? Mielőtt belevágnátok a projektbe, ne felejtsétek el hármasban élvezni az életet, megélni az első gyermeketekkel közös pillanatokat. Szervezzetek programokat, legyetek hármasban még egy kicsit.

Mielőtt családotok háromról négy fősre bővülne, érdemes annyi minőségi időt tölteni elsőszülött gyermeketekkel, amennyit csak tudtok. Egy második baba születése után ugyanis megváltozik a család dinamikája, gyermeketeknek pedig új szerepkörben, nagytestvérként kell helyt állnia.

Érdemes kihasználni, amíg még hármasban tudtok lenni és programokat szervezni hármotoknak. Az idő ugyanis, amikor első gyermeketek egyedüliként élvezi az őt körülvevő figyelmet és szeretetet, a második baba születésével véget ér. Gyűjtsetek minél több szép emléket és pillanatot ebből az időszakból, melyekre gyermeketek boldogan emlékezhet vissza, s amiket aztán később megoszthat kistestvérével is.

Ragaszkodj hozzá! tippek[1][2]:

  • Iratkozzatok be közösen egy tanfolyamra! Bármilyen kurzus jó lehet, ami érdekel titeket és gyerekkel is látogatható. Úszás, foci, főzés – ami nektek a legmegfelelőbb!
  • Kiránduljatok, utazzatok, kalandozzatok! Látogassatok meg új helyeket, fedezzetek fel ismeretlen tájakat együtt! Ha van hely, ahova gyermeketek régóta szeretne ellátogatni, itt a remek alkalom, hogy ezt megtegyétek!
  • Vegyetek részt egy családi fotózáson! Nagyszerű szórakozás lehet, amin kötetlenül nevethettek, játszhattok és jól érezhetitek magatokat. Később pedig remek élmény lesz visszanézni a közös képeket és visszaemlékezni, milyen volt, amikor még csak hármasban voltatok, de már szeretettel gondoltatok a jövőbeli kistestvérre.
  • Rágjátok át magatokat közösen gyerekkori fotókon, játékokon és babaruhákon! A nosztalgiázás gyermeketek számára is élvezetes lehet, miközben picibaba-korából hallgatja a történeteiteket. Ez közelebb hozhat benneteket egymáshoz és megteremti a lehetőséget arra, hogy beszélgessetek vele egy kistestvér esetleges érkezéséről.
  • Amennyiben úgy érzitek, minden pillanatot kiélveztetek hármasban és itt az idő, majd amikor már úton is lesz a kisbaba, akkor érdemes bevonni a nagytestvért az előkészületekbe. Hadd válassza ki ő a kicsi első játékát, vagy tegyétek ki az ő egyik rajzát a babaszoba falára. A közös készülődés során minőségi időt tudtok együtt eltölteni, miközben ő is ráhangolódhat kistestvér érkezésére.[1] https://www.today.com/parents/things-do-your-first-child-having-second-baby-I527420

[2] https://blogs.brighthorizons.com/familyroom/family-activities-to-do-before-a-new-baby-arrives/