Hormonális? No para!

Pároddal fogamzásgátló tablettára váltanátok, de tartasz a hormonális gyógyszer mellékhatásaitól? Körbejárjuk a hormontartalmú készítményekkel kapcsolatos tévhiteket, hogy jól informáltan, felkészülten konzultálhass nőgyógyászoddal és így átgondoltan dönthessetek!

Fontos, hogy a fogamzásgátló módszer kiválasztását olyan információkra alapozzátok, melyek pontos és reális képet festenek a különböző lehetőségek alkalmazásáról, előnyeiről és lehetséges mellékhatásairól egyaránt. Ha Te is fogamzásgátló tablettára váltanál, nagy valószínűséggel utánajártál már a témának, és az is feltételezhető, hogy negatív véleményekkel és történetekkel is találkoztál a hormonális gyógyszerek kapcsán. Segítünk eloszlatni a kételyeket, hogy amikor felkeresed nőgyógyászodat, már tévhitek nélkül, magabiztosan tehesd fel kérdéseidet.

A leggyakrabban felmerülő kételyek:[1], [2], [3]

  • Vérrögök: A ma használatos ösztrogén-tartalmú gyógyszerek annyira alacsony mennyiséget tartalmaznak, hogy rendkívül kismértékben járulhatnak csak hozzá vérrögök kialakulásához. Nagyobb kockázatot jelent maga a terhesség vagy a dohányzás és az elhízás. Egészséges életmóddal és rendszeres mozgással tovább csökkenthető a vérrögképződés esélye.
  • Rákos megbetegedések: Általánosságban elmondható, hogy a tabletta alkalmazása nem növeli a daganatos megbetegedések kockázatát. A ma használatos alacsony dózisú gyógyszerek nem növelik számottevő mértékben a kialakulás esélyét. Ezzel szemben a kutatások alátámasztják, hogy csökkenti a petefészekrák és az endometriális rák kockázatát.
  • Elhízás: Nem állítható, hogy egyértelmű kapcsolat állna fenn a hormonális fogamzásgátlók és a testsúlynövekedés között. Önmagában a tabletta szedése nem okoz hízást, ez több összetevőtől is függ és természetesen egyénenként eltérhet.
  • Libidó: A nemi vágyra számos tényező befolyással lehet, köztük a hormonok is, a gyógyszerek közvetlen befolyása azonban nem alátámasztható.
  • Fertilitás: Fontos kérdés, hiszen a tudatos családtervezés első lépése, a fogamzásgátlás után lényeges pont: hat-e a gyógyszer a fogamzóképességre? Szerencsére kijelenthető, hogy a kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta nem okoz meddőséget, és nincs bizonyíték arra sem, hogy késleltetné a nők teherbe esését vagy csökkentené annak esélyét.

A hormonális fogamzásgátló számos előnnyel bír[4],[5]:

  • Rendszeres és kiszámítható ciklusokat biztosít;
  • Redukálja az ovulációs fájdalmat és a menstruációs görcsöket;
  • Csökkenti a vérszegénység kockázatát, melyet az erős vérzés okozhat;
  • Csökkenti a petefészekrák és az endometriális rák, a kismedencei gyulladásos betegségek, valamint a petefészek-ciszták kialakulásának kockázatát;
  • Csökkenti a PCOS (policisztás ovárium szindróma) és az endometriózis tüneteit.[1] https://www.womenshealthmag.com/health/a19933827/how-worried-should-you-be-about-birth-control-risks/

[2] https://www.ippf.org/blogs/myths-and-facts-about-contraceptive-pill

[3] https://www.verywellhealth.com/top-pill-myths-906689

[4] https://www.ippf.org/blogs/myths-and-facts-about-contraceptive-pill

[5] https://www.verywellhealth.com/top-pill-myths-906689