Online biz@lom

Az online chatelés ma már mindennapjaink részét képezi, ugyanakkor feszültséget és akár bizalmi válságot is okozhat a párkapcsolatokban. Mi a különbség az internetes flört és a viszony között? Valóban kevésbé tekinthető megcsalásnak és mikortól tekinthető a chatelés már félrelépésnek? Cikkünkből kiderül!

Párod gyakran inkább chateléssel tölti az idejét ahelyett, hogy veled foglalkozna? Az online csevegés folyamatosan, szinte szünet nélkül tart? Még a mosdóba is telefonnal megy? Ha rákérdezel, titkolózik? Esetleg, ha megkéred, hagyja abba, kérésedet figyelmen kívül hagyva folytatja?

Ha az utóbbi kérdésekre nagyrészt igennel válaszolsz, lehetséges, hogy már vonzalom alakult ki virtuális beszélgetőpartnerével. Ezek azok a tényezők ugyanis, melyek az ártatlan chatelés és az online viszony közti vékony határvonalat meghatározzák[1].

A megkülönböztetés viszont valójában ennél összetettebb, hiszen ahányan vagyunk, annyiféle megítélése lehet annak, mi számít megcsalásnak, s mi nem. Kifejezetten kényes szituációk adódhatnak abból, ha az egyik fél elárulva érzi magát, míg a másik nem is érti, mivel bánthatta meg párját[2]. A flörtölésről, a szexuális tartalmú üzenetváltásról is eltérők a vélemények: vannak, akik az online térben zajló tevékenységeket kevésbé „valósnak” ítélik meg – míg a való világban szenvedő partnerek gyakran nem éreznek különbséget az online és az offline viszony között[3].

A korábban említett szempontok mellett megállapíthatunk még továbbiakat, melyek segíthetnek annak megítélésében, hogy pusztán chatelésről vagy már valami komolyabbról van szó[4]:

  • Az online kapcsolatba fektetett energia a valós kapcsolattól veszi el az erőt.
  • Erős a vágy az online kapcsolat valós életbe való átvitelére.
  • Az intim témák mértéke magas az online kapcsolatban.

Ragaszkodj hozzá! tipp:

Ha ilyen helyzetben találod magad, a legfontosabb, hogy ne emészd magad csendben, hanem őszintén fordulj partnered felé. Határozottan és nyíltan fejezd ki, ha valami rosszul esik, kérdezz rá, mi folyik pontosan a háttérben, és ha úgy érzed, hogy szükséges, magabiztosan kérd meg, hagyja abba. Jogodban áll tudni, hogy párod virtuális partnere mi olyat ad neki, amit a Ti kapcsolatotokból hiányol, hiszen csak így tudsz változtatni! Fontos azonban, hogy ne kezdj el vádaskodni és ne veszítsd el a kontrollt érzelmeid felett. Törekedj a probléma megoldására, beszéljétek át, mit tehettek közösen és egyénenként azért, hogy rendbe hozzátok, ha valami elromlott, és így kapcsolatotok ismét megerősödhessen[5].[1] http://themarriageandfamilyclinic.com/is-chatting-cheating/

[2] http://themarriageandfamilyclinic.com/is-chatting-cheating/

[3] https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-the-name-love/200809/is-chatting-cheating

[4] https://www.psychologytoday.com/us/blog/in-the-name-love/200809/is-chatting-cheating

[5] http://themarriageandfamilyclinic.com/is-chatting-cheating/