#TökéletesPár, avagy FOMO a párkapcsolatban

A közösségi médiában a legtöbb párkapcsolat tökéletesnek és irigylésre méltónak tűnik: miközben ti már a második hétvégét töltitek a tévé előtt pizsamában, kócos hajjal, a kedvenc sorozatotokat nézve, addig azt látjátok a hírfolyamotokban, hogy más párok izgalmasabbnál izgalmasabb programokon vesznek részt és mindig felhőtlenül boldogok. Lehet, hogy valami baj van a párkapcsolatotokkal? Nagy eséllyel egyáltalán nem erről van szó.

Az úgynevezett kimaradási félelem (angolul FOMO, azaz Fear of Missing Out) napjaink közösségimédia uralta világának egyik negatív velejárója. Amikor folyamatosan a hírfolyamodat figyeled vagy a képeket görgeted, nehogy lemaradj valamiről vagy kimaradj valamiből, lehetséges, hogy a jelenség rajtad is eluralkodott[1]. Az állandó közösségimédia-figyelés mellé pedig gyakran társul rendszeres összehasonlítgatás: barátokhoz, ismerősökhöz, ismeretlenekhez egyaránt, az élet számos területén – legyen szó sportról, karrierről, vagy akár párkapcsolatról.

A Pew Research Center adatai szerint a hosszú távú kapcsolatban élő amerikai párok 20%-a negatív hatásúnak érzi az internet befolyását párkapcsolatukra[2]. Ennek pedig feltehetően része az a tendencia is, hogy a közösségi oldalakon szinte csak boldog, színes programokon részt vevő párokat és tökéletesnek tűnő kapcsolatokat látunk. Ezek után magától értetődik, ha felmerül a kérdés: ti miért nem vagytok ilyen tökéletesek? Van esetleg valami baj veletek?

Természetesen nem, a tökéletesség igen gyakran csak látszat. A legtöbb esetben ezek a párok nem a valóságot, hanem a kapcsolatuk vágyott képét mutatják, azt, amilyennek ők maguk is szeretnék, hogy legyen. Ha gyönyörű, romantikus, szívhez szóló posztokat írnak, előfordulhat, hogy egy nagy veszekedés után tették ki azokat. A csodálatos képek pedig nem csak úgy megtörténnek: a megkonstruált képek elkészítése időigényes és közben pont a lényeg, a pillanat közös megélése veszik el[3].

Ne hagyd tehát, hogy a „kirakat-kapcsolatok” miatt eluralkodjon rajtad a kimaradási félelem és elbizonytalanodj abban, hogy ti jók vagytok-e együtt!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Próbáld reálisan nézni a közösségi médiában látható posztokat és képeket! Tudatosítsd, hogy a legritkább esetben látod a valóságot.
  • Igyekezz elkerülni kapcsolatotok másokéhoz való hasonlítgatását! A lényeg, hogy ti jól érezzétek magatokat együtt, és olyan közös programokat szervezzetek, amik mindkettőtök igényeit kielégítik.
  • Kapcsolatotokban ne másoknak próbáljatok megfelelni, hanem csakis önmagatoknak! Ha titeket az tesz boldoggá, hogy már a második hétvégét töltitek a tévé előtt pizsamában, kócos hajjal, a kedvenc sorozatotokat nézve, akkor élvezzétek ki a pillanatot és örüljetek egymásnak![1] https://www.psychbytes.com/overcoming-fomo-fear-of-missing-out/

[2] https://greatist.com/live/social-media-and-relationships

[3] https://greatist.com/live/social-media-and-relationships