Családi kör

Gyermeknevelés, folyamatos aggódás, kevés intimitás, állandó időhiány. Mennyi stresszfaktor egy család életében, ami alapesetben is megterhelő, hát még a családbővítésen gondolkodó szülőknek! Az elmaradó gyermekáldás okai lelki eredetűek is lehetnek, melybe beletartoznak a stresszes mindennapok is. Nézzük, hogyan lehet enyhíteni ezeken!

A mindennapi élet logisztikai szervezésének nehézsége, a folyamatos rohanás, a tennivalók mennyisége mind fokozódik, amint szülővé válik egy pár. Magától értetődő tehát, ha gondterheltté váltok, amikor a családbővítés kerül szóba. Hogyan fogjátok megoldani a mindennapokat? Tudtok majd időt szánni mindkét lurkóra, a munkára, a háztartásra és egymásra is?

A fogantatásra számos tényező, köztük a lelki- és mentális állapot is hatással lehet, a stressz viszont negatívan befolyásolhatja azt. A kétségek természetesek, azonban nem szabad hagyni, hogy a nyugtalanság, a negatív gondolatok beférkőzzenek a mindennapjaitokba, illetve hogy életeteken eluralkodjon a stressz, hiszen a félelem és a diszkomfortérzet végső soron a fogantatást is hátráltathatja. Ha éppen kisbabát szeretnétek, de otthonotokon már egy gyerkőccel osztoztok, az a legfontosabb, hogy a lehetőségekhez mérten teremtsetek nyugodt légkört. Az alábbi tippekkel a mindennapi élet könnyítésében segítünk.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • A gördülékeny időbeosztáshoz vezessetek családi naptárt! A lakás egyik központi helyén kihelyezett, folyamatosan frissített kalendár mindenkinek hasznos lehet a hétköznapi teendők ellátásában, a feladatok és a programok egyszerű nyomon követésében.
  • Beszélgessetek gyermeketekkel, hogy ő is felkészülhessen a kisbaba érkezésére! Ha sikerül őt is ráhangolni egy kistesó születésére, azzal megalapozhatjátok az egészséges, szeretetteljes testvérkapcsolatot, így csökkentve egy lehetséges feszültségforrást.
  • Tartsatok „szülő-szabadnapot”, amikor pároddal kettesben tudtok lenni! Ha szükséges, kérjétek a család, barátok segítségét a gyermekfelügyeletre! Teremtsetek magatoknak nyugodt, zavartalan órákat, hogy csakis egymással foglalkozhassatok!