Fogamzásgátló után

Már nem szeded a gyógyszert, hiszen pároddal eldöntöttétek: családot alapítotok. Fontos, hogy ebben az időszakban gondos odafigyeléssel készítsd fel szervezeted a fogantatásra. Cikkünkben segítséget nyújtunk, hogyan járulhatsz ehhez hozzá és mire számíthatsz, miután elhagyod a hormonális fogamzásgátlót.

Hogyan reagál szervezeted a fogamzásgátló tabletta elhagyására? Mire érdemes különösen odafigyelni? Fontos kérdések ezek, melyek tudatosságot és komoly átgondolást igényelnek annak érdekében, hogy egészségesen és biztonságosan vállalhass gyermeket.

Miután abbahagyod a gyógyszer szedését, testedből fokozatosan kiürülnek a hozzáadott hormonok. A szervezeted saját maga elkezdi újra szabályozni hormonháztartásodat, hogy újból természetes menstruációs ciklusaid legyenek. Egyénenként eltérő, hogy kinek mennyi időre van szüksége, ahhoz, hogy ismét fogamzóképes legyen a szervezete. Vannak hölgyek, akik esetében hosszabb ideig, akár egy évig is eltart ez a folyamat, mások esetében az is előfordulhat, hogy már az első, ismét természetes menstruációs ciklus után sikerül a fogantatás[1].

A folyamat elősegítéséhez viszont Te magad is hozzájárulhatsz.

Ragaszkodj hozzá! tippek[2],[3]:

  • Tisztítókúrára fel! Hogy méhedet és hormonháztartásodat is megtámogasd, étkezz tisztán és egészségesen, fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, kerüld az alkoholt, koffeint és a cukros ételeket, igyál sok vizet!
  • Tápláld egészségesen szervezetedet! Igyekezz elegendő mennyiségű tápanyagban, kalciumban, vitaminban gazdag ételt enni! Fogyassz sok leveles zöldséget, magvakat és mérsékelt mennyiségű tejterméket!
  • Amennyiben három hónapon belül nem áll vissza a természetes menstruációs ciklusod, vagy szabálytalanul tér vissza, esetleg további szokatlan tüneteket tapasztalsz, mindenképpen érdemes nőgyógyászhoz fordulni, hogy segítségével tested egészségesen készülhessen fel a fogantatásra.[1] https://natural-fertility-info.com/birth-control-fertility.html

[2] https://natural-fertility-info.com/birth-control-fertility.html

[3] https://www.verywellfamily.com/get-pregnant-after-birth-control-what-you-must-know-1960296