Gondoskodás terhesség előtt vagy alatt? Mindkettő!

A problémamentes terhesség és különféle fejlődési rendellenességek kizárása érdekében már a babatervezés első gondolatától kezdve érdemes összetett étrend-kiegészítő készítményt fogyasztanunk – halljuk ezt védőnőktől és nőgyógyászoktól. Hogy mindennek mi a tudományos oka, cikkünkből kiderül.

A sikeres fogantatáshoz és az egészséges várandóssághoz a terhesvitaminok jótékonyan járulnak hozzá, azt azonban sokan nem tudják, hogy nem mindegy, milyen étrend-kiegészítőt szed a kismama. Nézzük a legfontosabb tápanyagokat, amelyek hozzájárulnak a baba egészséges fejlődéséhez!

  • A folsav rendkívül fontos a várandósság során, ugyanis segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességek kialakulását. Mivel ezek a folyamatok a terhesség korai szakaszában zajlanak le és később már nem befolyásolhatók, érdemes a terhesség előtt is odafigyelni a megfelelő folsavbevitelre[1].
  • Az omega-3 zsírsavak létfontosságúak a kismama egészségéhez és a gyermek fejlődéséhez. Támogatják a baba idegrendszerének, szív- és légzőrendszereinek, valamint az agy és a szemek fejlődését. Emellett hozzájárul a kismama megfelelő egészségi állapotának megőrzéséhez, és akár még a terhességi mérgezés és a koraszülés esélyeit is csökkentheti[2].
  • A D-vitamin, különösen a D2 és a D3 típusok esetében is különösen fontos a szükséges mennyiség biztosítása. Hozzájárul ugyanis az immunrendszer normális működéséhez, az egészséges sejtosztódáshoz, a csontozat és a fogazat fenntartásához. Valamint az omega-3 zsírsavakhoz hasonlóan hozzájárul a koraszülés, a szülési fertőzések és a terhességi mérgezés megelőzéséhez is[3].
  • Emellett a kalcium, a vas és a jód megfelelő mennyiségű bevitelére is javasolt odafigyelni, ugyanis szintén jótékony hatással vannak a kismama egészségére és a kisbaba fejlődésére.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Gyermekvállaláson gondolkodtok? Már az első próbálkozások előtt érdemes elkezdeni terhesvitamint szedned. Így a fogantatásra is sokkal nagyobb az esély, illetve a szükséges ásványi anyagokat és vitaminokat is könnyedén pótolhatod.
  • Fordulj nőgyógyászodhoz, kérd véleményét az összetett terhesvitamin kiválasztásában is! Segítségével még arról is pontosabb képet kaphatsz, a te szervezetednek pontosan mely vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége.[1] https://www.webmd.com/baby/guide/prenatal-vitamins#1

[2] https://www.early-pregnancy-tests.com/omega-3

[3] http://americanpregnancy.org/pregnancy-health/vitamin-d-and-pregnancy/