Készen állsz a gyermekvállalásra. A tested is?

Eljött a pillanat, pároddal úgy döntöttetek, belevágtok a családalapításba. Fontos azonban, hogy szervezeted is elkezdjen ráhangolódni a fogantatásra. Honnan tudhatod, hogy tested is felkészült a gyermekvállalásra, és mit tehetsz ezért Te magad?

Mint ahogy az élet számos területén, úgy a fogantatás kapcsán is fontos a tudatos hozzáállás annak érdekében, hogy pároddal minden tőletek telhetőt megtegyetek az egészséges babavárásért[1]. Ha már a családbővítést tervezitek, feltehetően lelkileg is megértetek a gyermekvállalásra – de mit tehetsz azért, hogy szervezetedet is felkészítsd? A jó hír az, hogy számos, a hétköznapokba remekül beilleszthető és rendszeresíthető praktikával járulhatsz hozzá ehhez te magad is.

Az alábbiakban abban segítünk, hogy mi mindent érdemes végig gondolnod!

  • Milyen fogamzásgátló módszert alkalmaztatok korábban? Ez azért fontos kérdés, mert bizonyos hosszabb távon használatos fogamzásgátlók esetében például több időbe telhet, míg a ciklusod visszaáll a természetes kerékvágásba. Könnyebb a termékeny napokkal kalkulálni, ha a fogamzásgátlás abbahagyása után már legalább egyszer bekövetkezett természetes úton a menstruációd, így érdemes a tabletta elhagyása után várni pár hónapot, míg elkezdtek próbálkozni[2].
  • Egészségesen étkezel? A kiegyensúlyozott étrend kialakítása alapvető jelentőségű a gyermekvállalás szempontjából, hiszen az ideális testsúly fenntartása hozzájárul a sikeres fogantatáshoz és az egészséges várandóssághoz egyaránt[3][4]. Mit tehetsz ezért a mindennapokban? Fogyassz sok zöldséget és gyümölcsöt, mérsékeld a koffein- és cukorbevitelt, valamint kerüld az előre feldolgozott élelmiszereket és a gyorsételeket! Egészségesebben étkezhetsz, ha magad főzöl – a konyhában való sürgölődés pedig akár még közös program is lehet pároddal!
  • Odafigyelsz a vitaminokra? Bizonyos tápanyagok és vitaminok nagymértékben hozzájárulnak a fogantatáshoz, majd pedig az egészséges terhességhez. A tojás, a spárga, a hal és a leveles zöldségek mind olyan élelmiszerek, melyekből a megfelelő tápanyagokhoz juthat szervezeted[5]. Emellett kifejezetten gyermekvállalás előtt álló nőknek szánt készítmények fogyasztásával is hozzájárulhatsz tested felkészítéséhez[6]. Teherbe esési esélyeidet vény nélkül kapható, mio-inozit tartalmú étrend-kiegészítő készítménnyel is támogathatod, a számos, termékenységet segítő alternatív megoldás mellett.
  • Egészséges a szervezeted? Fontos, hogy az általános egészségi állapotod is rendben, az immunrendszered pedig ellenálló legyen. Látogasd meg fogorvosodat és vizsgáltasd át fogaidat, valamint ellenőriztesd háziorvosoddal, hogy minden oltásod rendben van-e. Sőt, akár teljes kivizsgálást is érdemes elvégeztetned[7]!
  • Keresd fel nőgyógyászodat! Elengedhetetlen, hogy a gyermekvállalás első gondolatától kezdve konzultálj hozzáértő szakorvosoddal. Az egészséges terhesség feltételeinek megteremtése és a nyugodt várandósság biztosítása érdekében egyeztess nőgyógyászoddal terveitekről. Ellenőriztesd egészségi állapotodat, végeztesd el a szükséges vizsgálatokat! Szakértő tanácsaival, javaslataival megnyugtató támogatást nyújthat számotokra.[1] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/preconception/art-20046664

[2] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/preconception/art-20046664

[3] https://www.healthline.com/health/pregnancy/tips-to-get-your-body-ready-for-pregnancy#1

[4] https://www.todaysparent.com/getting-pregnant/how-to-get-your-body-ready-for-pregnancy/

[5] https://www.mindbodygreen.com/0-13676/21-tips-to-prepare-your-body-for-pregnancy.html

[6] https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/getting-pregnant/in-depth/preconception/art-20046664

[7] https://www.mindbodygreen.com/0-13676/21-tips-to-prepare-your-body-for-pregnancy.html