A harmónia kulcsa: A másik szeretetnyelvének elsajátítása

Érezted már úgy, hogy nincs meg a harmónia kettőtök között? Szeretitek egymást, de valahogy mégsem találjátok meg a közös hangot? A megoldás olykor sokkal egyszerűbb, mint azt gondolnád. Tedd fel a kérdést: Mitől érzed magad szeretve? Ezután ne feledd elárulni kedvesednek sem, mire jutottál!

A szeretet, amit adunk és kapunk, életünk egyik legfontosabb, legmeghatározóbb élménye, s ha azt nem a számunkra megfelelő csatornán kapjuk, egyszerűen nem jut el hozzánk. S mivel mindenki más és más módon fejezi ki szeretetét a másik iránt, könnyen megérezhetjük annak esetleges hiányát is. Gary Chapman, amerikai pszichológus 5 elsődleges szeretetnyelvet állapított meg, amelyek segítségével feltölthető az úgynevezett „szeretet-tankunk”. Ez a „tartály”, ha tele van, segít, hogy elégedettebbek legyünk, és magunk is könnyebben adhatunk szeretetet.

Ismerjétek meg és sajátítsátok el egymás szeretetnyelvét, hogy harmóniában teljenek mindennapjaitok! Ugyanis, ha kölcsönösen tisztában vagytok azzal, hogy neked és párodnak mi okoz örömöt, és az ahhoz illeszkedő szeretetnyelven szóltok egymáshoz, kiegyensúlyozottabbá válhat kapcsolatotok.

Íme az 5 elsődleges szeretetnyelv. Ez alapján megnézhetitek, mely csatornán keresztül vagytok a legfogékonyabbak a szeretetre, illetve mivel tudtok igazán örömöt okozni egymásnak:

  • 1. Elismerő szavak: Akik ezen a csatornán töltődnek fel, azoknak sokat jelent egy dicsérő, bátorító, kedves szó, de a bizalmas beszélgetések is sokat jelentenek számukra.
  • 2. Ajándékozás: Sokan szeretik megtartani a legapróbb emlékeket, ajándékokat és sokat jelent számukra, hogy kitől kapják azokat. Talán ez az egyik legkönnyebben működtethető csatorna, hiszen az erre érzékenyek szinte bárminek örülnek, ha azt szeretetből kapják.
  • 3. Szívességek: Van, aki számára az fejezi ki legjobban a szeretetet, ha a másik felismeri, hogy szüksége van valamire, és segít neki.
  • 4. Minőségi idő: Mások számára az a legfontosabb, hogy osztatlan figyelmet kapjanak, s közösen töltsenek el velük időt. Hallgasd meg, kísérd el valahova, vagy csináljatok valamit csak ketten!
  • 5. Testi érintés: Akik leginkább valamilyen fizikai kontaktus által érzik a másik ember szeretetét, azoknak különösen fontos egy simogatás vagy egy ölelés.

Forrás: Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv: Egymásra hangolva - Az életre szóló szeretet titka, 2015.