Későbbre
tervezitek?

Csak egymásnak szeretnétek még élni egy darabig? Közösen fedeznétek fel a másik kedvenc kirándulóhelyeit, vagy egyszerűen csak még intenzíven kihasználnátok az egymásra fordított időt, és ketten csatangolnátok, kéz a kézben a városban? Esetleg megvárnátok, míg beköltöztök az új lakásba és kényelmesen belakjátok azt? Könnyen előfordul, hogy egyszerűen még nem érzitek elérkezettnek az időt a szülővé váláshoz, vagy akár a családbővítéshez. Számtalan oka lehet annak, ha a babavállalás kérdését egyelőre nem tartjátok napirenden. A tudatos családtervezéshez számtalan fogamzásgátlási módszer közül választhattok, a nagymamáink által is használt hagyományos módszerektől a modern megoldásokig. Mindenki egyéni igényei szerint megtalálhatja a számára legmegfelelőbb és legkényelmesebb megoldást. Így akkor jön el mindennek az ideje, amikor igazán késznek érzitek magatokat rá.

A különböző fogamzásgátló módszerek mellett az alábbi táblázat összefoglalja azok hatékonyságát az átlagos, hétköznapi és a körültekintő, tökéletes alkalmazás mellett. A legtöbb fogamzásgátlás mellett létrejövő terhesség, a módszer helytelen vagy hiányos alkalmazásából fakad. Egy fogamzásgátló módszer sikertelenségi aránya azon nők %-os hányadát jelenti, akik az adott módszer alkalmazása mellett 1 év alatt terhesek lesznek. A fogamzásgátló módszerek sikertelenségi arányát jelzi a Pearl-index.

Talán a legismertebb hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike.

A hormonális fogamzásgátlás során a szervezet saját hormonjaihoz hasonló, fogamzásgátló hatású hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket juttatunk a szervezetbe.

Tudtad, hogy a fogamzásgátló tablettáknak 3 nagy csoportja van?

Az első csoportba a kombinált fogamzásgátló tablettákat szokás sorolni. Ezek tüszőhormon és sárgatesthormon kombinációját tartalmazzák. Lehetnek egyfázisúak, amely tablettákban egyforma mennyiségű tüsző- és sárgatesthormon van. Ezen kívül lehetnek többfázisúak, amik egy menstruációs ciklus alatt többféle összetételben tartalmaznak tüsző- illetve sárgatesthormont. A kombinált fogamzásgátló tabletták csoportján belül további különbséget jelent, hogy milyen típusú sárgatesthormont tartalmaz a készítmény.

A fogamzásgátló tabletták népszerűségüket kiemelkedő hatékonyságuknak köszönhetik:

 • gátolják a peteérést és a tüszőrepedést,
 • megakadályozzák a megtermékenyített pete beágyazódását,
 • a spermiumok számára átjárhatatlanná teszik a nyakcsatornát.

A második csoportba az egykomponensű, csak sárgatesthormont tartalmazó fogamzásgátló tabletták (minipillek) vannak. A készítmények lehetővé teszik a tablettás védekezést azok számára is, akiknek a fentebb bemutatott kombinált fogamzásgátló tabletták szedése nem javasolt: szoptató édesanyák, 35 év feletti dohányzó nők, 40 év felettiek, magas vérnyomással élők, elhízott hölgyek, cukorbetegek, visszerességgel küzdők vagy migrénesek.

A harmadik típusba a sürgősségi fogamzásgátló tablettákat sorolhatjuk. A sürgősségi fogamzásgátló tabletta beszedésével, egy alkalommal nagyobb mennyiségű sárgatesthormon jut a szervezetbe. Ne feledd, hogy ez a fogamzásgátlási mód csak akkor alkalmazható, amikor valóban sürgős segítségre van szükség.

A módszerrel lehetőség van a nem kívánt terhesség megelőzésére a nem védett együttlét utáni 72 vagy 120 órán belül. A módszer alkalmazása olyan esetekben ajánlott, amikor nem történt védekezés vagy az sikertelen volt.

Attól függően, hogy a sürgősségi fogamzásgátlást a menstruációs ciklus során mikor alkalmazzuk, befolyásolja a tüszőrepedést, megakadályozza a fogamzást és a beágyazódást. A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ennek két szempontból van jelentősége. Egyrészt a sürgősségi fogamzásgátlás nem hoz létre abortuszt, másrészt a módszer késői alkalmazása esetén nem kell tartani magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

A hormonális fogamzásgátlás kiváló hatékonysága mellett, mint minden gyógyszer esetében, mellékhatások is előfordulhatnak. Lényeges szem előtt tartanod, hogy ennek valószínűségét a dohányzás, az alkoholizmus, a trombózisra való hajlam és az idősebb életkor lényegesen növelheti. A lehetséges mellékhatásokon túl, azonban fontos megemlíteni a hormonális fogamzásgátlás lehetséges kedvező hatásait is[1][2][3][4][5][6][7][8][9]:

 • a nem kívánt, illetve a méhen kívüli terhességek száma csökkenhet,
 • a havi vérzés kiszámítható, a vérzés mennyisége csökkenhet,
 • a vashiányos vérszegénységek száma mérséklődhet,
 • csökkenhet a petefészekből, illetve méhnyálkahártyából kiinduló daganatok kialakulásának esélye,
 • javulást mutathat a korábban fájdalmas menzesz,
 • csökkenhet a jóindulatú emlőelváltozások száma,
 • mérséklődhet a mióma és az endometriózis előfordulásának valószínűsége,
 • alkalmazói körében kevesebb lehet a kismedencei gyulladás.

Ma már vannak olyan természetes ösztrogént tartalmazó fogamzásgátló tabletták is, amelyek további előnyökkel bírnak. Például minimális mértékben hatnak a női szervezetre, elhanyagolható hatást fejtenek ki a véralvadási paraméterekre, illetve a máj működésére.

A személyre szabott fogamzásgátló kiválasztásával elkerülhető lehet a testsúly változása, illetve megtartott lehet a libidó.[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/13227/nogyogyaszati-daganatok-es-fogamzasgatlas

[2] https://maternity.hu/fogamzasgatlok-es-daganatkockazat/

[3] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/11134/fogamzasgatlok-es-endometriosis

[4] https://www.intima.hu/intim-magazin/endometriozis/tenyleg-normalis-ha-belehalsz-a-menstruacios-fajdalomba

[5] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/9573/fogamzasgatlo-tablettak-tipusai

[6] Maguire K.: The state of hormonal contraception today: established and emerging noncontraceptive health benefits; AJOG 2011

[7] Collaborative Group on Epidemiological Studies on Endometrial Cancer: Endometrial cancer and oral contraceptives: an individual participant meta-analysis of 27 276 women with endometrial cancer from 36 epidemiological studies; The Lancet Oncology, August 5 2015

[8] S. Rafique: Medical Management of Endometriosis; Clinical Obstetrics and Gynecology, 2017

[9] A. E. Schindler: Non-Contraceptive Benefits of Oral Hormonal Contraceptives; Int J Endocrinol Metab. 2013

A hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike.

Egy sárgatesthormont tartalmazó injekció 3 hónapra jelent védelmet, és egyetlen injekcióval 3 hónapos ovulációmentesség érhető el.

Azt viszont nem árt tudnod, hogy alkalmazásával általában megszűnik a menstruáció.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

A hormonális fogamzásgátló módszerek egyike.

A 21 napon át viselendő hüvelygyűrűből a fogamzásgátlást eredményező hormon folyamatosan szívódik fel. A 3 hetes alkalmazást a tablettaszedéshez hasonlóan, 7 napos hormonmentes időszak követi.

Tudtad, hogy a hüvelygyűrű nagy előnye, hogy nem igényel napi szintű odafigyelést és a gyomor-bél rendszer megbetegedései sem befolyásolják a módszer hatékonyságát?

Mindezek mellett a hüvelygyűrű megfelelő választás lehet a laktózérzékenyeknek is.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

A hormonális fogamzásgátlási módszerek egyike.

A sárgatesthormont tartalmazó méhen belüli gyógyszerleadó rendszerek évekre szóló fogamzásgátlást biztosítanak.

Kevesen tudják, hogy ezen gyógyszereknek bő vérzés esetén is kiváló a terápiás hatékonyságuk.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

A hormonális fogamzásgátló módszerek egyike.

Hetente 1 tapaszt kell felhelyezni a bőrre (a fenék, a has, a felkar külső vagy a hát felső részére), 3 héten keresztül.

Majd 1 hetes tapaszmentes időszak következik.

A fogamzásgátló tapasz előnye, hogy nem igényel napi szintű odafigyelést, és a gyomor-bél rendszer megbetegedései sem befolyásolják a hatékonyságát.

A fogamzásgátló tapasz laktózérzékenység esetén is alkalmazható.

Amennyiben többet szeretnél megtudni róla, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.