Későbbre
tervezitek?

Csak egymásnak szeretnétek még élni egy darabig? Közösen fedeznétek fel a másik kedvenc kirándulóhelyeit, vagy egyszerűen csak még intenzíven kihasználnátok az egymásra fordított időt, és ketten csatangolnátok, kéz a kézben a városban? Esetleg megvárnátok, míg beköltöztök az új lakásba és kényelmesen belakjátok azt? Könnyen előfordul, hogy egyszerűen még nem érzitek elérkezettnek az időt a szülővé váláshoz, vagy akár a családbővítéshez. Számtalan oka lehet annak, ha a babavállalás kérdését egyelőre nem tartjátok napirenden. A tudatos családtervezéshez számtalan fogamzásgátlási módszer közül választhattok, a nagymamáink által is használt hagyományos módszerektől a modern megoldásokig. Mindenki egyéni igényei szerint megtalálhatja a számára legmegfelelőbb és legkényelmesebb megoldást. Így akkor jön el mindennek az ideje, amikor igazán késznek érzitek magatokat rá.

A különböző fogamzásgátló módszerek mellett az alábbi táblázat összefoglalja azok hatékonyságát az átlagos, hétköznapi és a körültekintő, tökéletes alkalmazás mellett. A legtöbb fogamzásgátlás mellett létrejövő terhesség, a módszer helytelen vagy hiányos alkalmazásából fakad. Egy fogamzásgátló módszer sikertelenségi aránya azon nők %-os hányadát jelenti, akik az adott módszer alkalmazása mellett 1 év alatt terhesek lesznek. A fogamzásgátló módszerek sikertelenségi arányát jelzi a Pearl-index.

Mechanikus barrier eszköz, amellyel a hímivarsejtek méhüregben történő feljutása akadályozható meg. A pesszárium válaszfalat képez az ondó és a nyakcsatorna között, s így megakadályozzák az ivarsejtek találkozását.

Na de hogyan is néz ki ez az eszköz? A pesszárium – vagy más néven diafragma – egy rugalmas kerettel ellátott, különböző méretekben elérhető gumi vagy szilikon eszköz, amely a hüvely mellső illetve hátsó boltozatához feszülve zárja el a spermiumok útját.

Fontos szem előtt tartani, hogy az együttlét előtt már akár 6 órával (de legalább 20 perccel) felhelyezheted és csak az együttlét után 6 órával veheted ki a hüvelyből.

Nem árt tudni azonban, hogy használata hátrahajló méh esetén nem javasolt.

Ennél kisebb méretű eszköz a szintén többféle méretben forgalmazott méhszájsapka (műanyag vagy szilikon), amit egy erős és rugalmas keret rögzít a méhnyakra. Tudtad, hogy ez a méhszájsapka hosszabb ideig, akár 2 napig is bent hagyható a hüvelyben? Az együttlét előtt több órával felhelyezheted és leghamarabb az aktus után 6 órával veheted ki a hüvelyből.

Fontos, hogy a pesszáriumot és a méhszájsapkát is mindig spermiciddel együtt szükséges alkalmazni a legmagasabb hatékonyság érdekében!

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

Az óvszerek a mechanikus barrier eszközök közé tartoznak.

A módszerrel a hímivarsejtek méhüregbe történő feljutása akadályozható meg. Ezek a mechanikus barrier eszközök fizikai válaszfalat képeznek az ondó és a nyakcsatorna között, s így akadályozzák meg az ivarsejtek találkozását.

Ha férfi óvszert használtok, annak kettős előnye van: egyrészt véd a nem kívánt terhességtől, másrészt a nemi úton terjedő betegségektől.

A női óvszert kevesebben ismerik. Tudtad, hogy alakja például eltér a férfi óvszertől? Nagyobb méretű, vastagabb anyagból készül. A férfi óvszerhez hasonlóan ez is véd a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Fontos figyelembe vennetek, hogy helyes használata gyakorlatot igényel!

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

A spirálok a méhen belüli fogamzásgátló eszközök közé tartoznak. Léteznek műanyag, réz és nemesfém ötvözetű spirálok. A méh üregébe felhelyezhető eszközök, amelyek fizikai jelenlétükkel és a belőlük kiáramló anyagok helyi kémiai reakciói révén akadályozzák meg a spermiumok méhen belüli mozgását és gátolják a petesejt megtermékenyülését.

Gondoltad volna, hogy egy spirál akár 5-7 éven át viselhető?

Viszont nagyon fontos tudnod, hogy a spirál felhelyezése nőgyógyász feladata!

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.

A kémiai barrier eszközök közé tartozó megoldási lehetőség.

A kémiai barrier eszközök olyan helyi fogamzásgátló anyagok, amelyek a spermiumok bénításával fejtik ki a hatásukat.

Tudtad, hogy a spermicidek - azaz spermaölő anyagok - habok, krémek és zselék formájában kaphatók? Ezeket a kémiai anyagokat a hüvelybe és a méhszáj közelébe kell juttatni az együttlétek előtt. Fontos figyelembe venni, hogy a legjobb eredmény mechanikus fogamzásgátló módszerekkel kombinálva érhető el.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a módszerről, fordulj szakemberhez! Nőgyógyászod segíteni fog a számodra legmegfelelőbb módszer kiválasztásában.