Sürgős dolgom van!


2024. 05.31.

Az életben sokszor a spontán dolgok a legjobbak. Igaz lehet ez az együttlétekre is. De mi van akkor, ha az esemény után jössz rá, hogy nem, vagy nem megbízhatóan védekeztetek? A legfontosabb, hogy ne ess pánikba, hanem lehető legrövidebb időn belül fordulj orvoshoz, hiszen a sürgősségi fogamzásgátlásnál az esemény után eltelt idő számít.

Mikor vagyunk a legtermékenyebbek?[1]

A szabályos női ciklus átlagosan 28 nap hosszú, amelyből az első 3-5 nap a menstruáció ideje. Amikor a hormonok szintje a vérkeringésben elér egy bizonyos küszöbértéket, a tüszők növekedésnek indulnak. A növekedésnek indult petesejtek közül egy kiválasztódik (ún. domináns tüsző), míg a többi megáll a fejlődésben, és elhal. Az érett tüsző ugyancsak hormonokat termel, mely végső soron tüszőrepedéshez vezet. A megrepedt tüszőből a petesejt kiszabadul, és bekerül a petevezetőbe. Ez általában a ciklus 14. napja körül van. Az érett petesejt a tüszőrepedés után átlagosan 12-24 órán belül képes a megtermékenyülésre. Ha a petevezetőbe került petesejtet a hímivarsejt megtermékenyíti, az elkezd osztódni, és abból lesz az embrió, amely a méh üregébe jut, és beágyazódik.

A spermiumok az együttlét után akár 5 napon át is életben maradhatnak. A teherbe esés valószínűsége tehát a peteérés előtt néhány nappal történt együttlétből, illetve a peteérés után néhány nappal történt és a kettő közötti időpontban zajlott együttlétből egyaránt létrejöhet. Nagyon fontos, hogy mivel a ciklus hossza minden nőnél eltérő lehet, így az ovuláció időpontja is más, sőt, akár ciklusonként is változhat. A termékeny időszakok meghatározása így nem feltétlenül egyértelmű. A peteérés időpontjának megállapításához hasznos segítség az ovulációs naptár használata, azonban, ha még nem szeretnétek babát, nagyon fontos a megfelelő védekezés.

Milyen védekezési módszerek közül lehet választani?

Ma már számos megbízható fogamzásgátló módszer érhető el annak érdekében, hogy csak akkor jöjjön a kisbaba, amikor szeretnétek. Legyen szó tablettáról, spirálról, tapaszról vagy injekcióról, mind hatékonyságban, mind a női egészségre gyakorolt hatásukat tekintve megbízható megoldások. A megfelelő védekezési mód kiválasztásával kapcsolatban minden esetben fordulj orvosodhoz, aki segít megtalálni a neked legmegfelelőbb módszert.

Mikor nem megfelelő a védekezés?

Annak ellenére, hogy felelősen védekeztetek a nem kívánt terhesség ellen, bárkivel előfordulhatnak váratlan helyzetek. Például elmaradt pár fogamzásgátló tabletta bevétele, kiszakadt az óvszer, vagy esetleg egy hányással, hasmenéssel járó betegség, gyomorrontás miatt idő előtt kiürül a szervezetedből a tabletta. Ha nem terveztek babát, ilyenkor ne bízd a véletlenre a következményeket, sürgősen cselekedj! Fordulj mihamarabb az orvosodhoz, aki konzultációt követően fel tudja írni neked a sürgősségi fogamzásgátló tablettát.

Mi a sürgősségi fogamzásgátlás?2

Abban az esetben, ha nem, vagy hibásan védekeztetek és fennáll a veszélye egy nem kívánt terhesség létrejöttének, a sürgősségi fogamzásgátlás nyújthat segítséget. A sürgősségi fogamzásgátlás a gyakorlatban egy tabletta bevételét jelenti, amely attól függően, hogy mikor kerül alkalmazásra meggátolja, hogy a petesejt kiszabaduljon a petefészekből, vagy a már kiszabadult petesejtet a spermiumok megtermékenyítsék, illetve megakadályozza a beágyazódást. Az utólagos védekezést a menstruációs ciklusod bármelyik napján megteheted, de az esemény után 72 vagy maximum 120 órán belül történjen meg, mert ennek a módszernek a hatékonysága nagyban az időzítésen múlik. A sürgősségi fogamzásgátló tablettát kizárólag orvos írhatja fel, ugyanis bizonyos betegségek vagy felszívódási zavar ronthatják, vagy akár megakadályozhatják a hatását.

Mi a helyzet cukor és laktózérzékenység esetén?

Ma már létezik akkor is megoldás, ha cukor és/vagy laktózérzékeny vagy. Ezt mindenképpen jelezd a gyógyszert felíró orvosnak, hogy ennek megfelelően válassza ki a számodra megfelelő tablettát. Sőt! Ma már van arra is megoldás, hogy vízben feloldva könnyen bejuttasd a szervezetbe. Így attól sem kell tartanod, hogy túl nagy a tabletta, nehéz lesz a bevétele.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Ne bízd a véletlenre! - A legfontosabb, hogy ismerd a saját tested működését, jelzéseit és figyelj is rájuk! A napjainkban elérhető legújabb fogamzásgátló módszerek ma már olyan kíméletes, hatékony és biztonságos megoldást jelentenek, amely kiválasztásánál figyelemebe lehet venni a korodat, az egészségi állapotodat és az életmódodat is. Ha szeretnél többet tudni arról, hogy melyik fogamzásgátló módszer a legmegfelelőbb számodra, személyre szabott tanácsadásért fordulj nőgyógyászodhoz!

Csak vészhelyzetben! – A sürgősségi fogamzásgátló tabletták jóval nagyobb mennyiségű sárgatesthormont tartalmaznak, mint a rendszeresen szedett fogamzásgátló készítmények, ezért csak indokolt esetben használjátok! Egy menstruációs ciklus alatt egymás után többször nem vehető be, mert felboríthatja a rendszeres ciklust, hatása pedig kevésbé lesz megbízható.

Fontos! - Ha a sürgősségi fogamzásgátló alkalmazása után több napot késik a menstruációd, vagy a szokásostól eltérő lefolyású, esetleg nagyon kevés, rövid ideig tartó a vérzés, érdemes felkeresni a nőgyógyászodat, hogy kizárja a terhesség lehetőségét. Előfordulhat, hogy csupán a lehetséges mellékhatások valamelyikéről van szó, ám jó, ha megbizonyosodtok erről.

2https://egeszsegvonal.gov.hu[1] https://feme.hu/htt/blog/blog-noi/11-timing/27-miert-csak-5-napon-at-termekenyek-a-nok-mig-a-ferfiak-minden-nap-nemzokepesek