Tudj meg mindent a sürgősségi fogamzásgátlásról!

2022.06.21.

Bármilyen tudatosak és felelősségteljesek is vagyunk a fogamzásgátlás terén, előfordulnak olyan helyzetek – például, ha együttlétkor kiszakad az óvszer, vagy véletlenül kimaradt a fogamzásgátló tabletta bevétele–, amikor szükség lehet azonnali megoldásra. Ilyen esetekben alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátló gyógyszer, amellyel nagy eséllyel elkerülhető a nem kívánt terhesség. Azonban ez a fogamzásgátlási módszer ún. „vészhelyzetben” alkalmazható módszer és nem alkalmas tartós fogamzásgátlásra. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Váratlan helyzetek bármikor adódhatnak

Még csak pár hónapja jöttetek össze, és inkább óvszert használtok, de egy óvatlan pillanatban kilyukadt? Elindultatok fesztiválozni, de az együttlét után vetted észre, hogy otthon felejtetted a rendszeresen szedett fogamzásgátló tablettáidat? Legyetek bármennyire is felelősek, és válasszatok bármilyen fogamzásgátló módszert, elég lehet egy heveny hasmenés, hányás, néhány szem elfelejtett tabletta, és máris bizonytalanná válhat a védelem. Ilyenkor mindig javasolt a kiegészítő, óvszeres védelem, de ha erre nem volt lehetőségetek, megoldást[1] nyújthat a nőgyógyász által felírt sürgősségi fogamzásgátló.

Hogyan hat a sürgősségi fogamzásgátló?

A készítmények a petefészekben termelődő sárgatesthormonhoz hasonló, szintetikusan előállított hatóanyagot tartalmaz, amely meggátolja, hogy a petesejt kiszabaduljon a petefészekből, vagy a már kiszabadult petesejtet a spermiumok megtermékenyítsék. A sürgősségi fogamzásgátlók a menstruációs ciklus során bármikor bevehetők, de ha semmilyen fogamzásgátló módszer nem történt, vagy az alkalmazott módszer nem volt biztonságosnak tekinthető, a hatóanyagtól függően legkésőbb 72 órán belül vagy 120 órán belül kell alkalmazni.

Mivel ez jóval nagyobb mennyiségű sárgatesthormont tartalmaz, mint a rendszeresen szedett fogamzásgátló készítmények, kizárólag sürgősségi jelleggel vehető be, és nem alkalmas a rendszeres használatra. Amennyiben egy menstruációs ciklus alatt többször is bevételre kerül, kevésbé lesz megbízható, és nagyobb valószínűséggel borítja fel a menstruációs ciklust. Ha megtörtént a „baleset”, mihamarabb keresd fel az orvosodat, ugyanis ajánlott mielőbb bevenni.

Laktózérzékenyek is alkalmazhatják?

Ha laktózérzékeny vagy, mindenképp jelezd orvosodnak, hogy „mentes” készítményt írjon fel számodra. Így elkerülhető, hogy a laktóz miatt jelentkező hasmenés következtében idő előtt kiürüljön szervezetedből a hatóanyag.

Ki veheti be?

A készítmény csak receptre kapható, így mindenképp konzultálni kell egy orvossal, aki azt is figyelembe veszi, hogy van-e olyan betegséged, felszívódási zavarod, ami kizárná az alkalmazását. Ha nyelési nehézséged van, vagy problémát jelent számodra egy tabletta bevétele, azt is jelezd bátran orvosodnak, mert ilyen gond esetén is tud segíteni.

Fontos hangsúlyozni, hogy a sürgősségi fogamzásgátló gyógyszer nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől, valamint nem alkalmas a rendszeres használatra, így, ha tartós kapcsolatban éltek, vagy éppen ellenkezőleg, még nem az életed párját találtad meg, mindenképp válasszatok más fogamzásgátló módszert.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Előfordulhat mellékhatás – A készítmény bevétele után előfordulhat émelygés, hányás, fejfájás, a következő menstruáció a számított időpontnál előbb vagy később jelentkezik, alhasi fájdalom vagy fáradtság. Ne ijedj meg, ezek a gyógyszer mellékhatásaként jelentkezhetnek, de ha mégis van kérdésed, hívd fel vagy keresd fel bátran az orvosodat!

Nem vehető be egymás után többször – Ha szükség volt a sürgősségi fogamzásgátlóra, az nem azt jelenti, hogy a továbbiakban nem szükséges védekezni az együttlétek során. A készítmény maximális hatóideje 72 óra, ezután a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében mindenképp használjatok egyéb fogamzásgátló módszert.

Találjátok meg a legkényelmesebb módszert – Tudtad, hogy már a 17. századtól léteztek olyan készítmények, amelyekkel elkerülhető volt a nem kívánt terhesség? Szerencsére ma már a legújabb fogamzásgátlási módszerek közül választhattok, amelyek kíméletesek, kényelmesek és biztonságosak. Segítségükkel valóban tudatosan tervezhető a családalapítás, és csak valóban vészhelyzetben lesz szükség a sürgősségi fogamzásgátló alkalmazására.[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/5725...