Tudj meg mindent a sürgősségi fogamzásgátlásról!

2022.06.21.

Bármilyen tudatosak és felelősségteljesek is vagyunk a fogamzásgátlás terén, előfordulnak olyan helyzetek – például, ha együttlétkor kiszakad az óvszer, vagy véletlenül kimaradt a fogamzásgátló tabletta bevétele–, amikor szükség lehet azonnali megoldásra. Ilyen esetekben alkalmazható a sürgősségi fogamzásgátló gyógyszer, amellyel nagy eséllyel elkerülhető a nem kívánt terhesség. Azonban ez a fogamzásgátlási módszer ún. „vészhelyzetben” alkalmazható módszer és nem alkalmas tartós fogamzásgátlásra. Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témában.

Váratlan helyzetek bármikor adódhatnak

Még csak pár hónapja jöttetek össze, és inkább óvszert használtok, de egy óvatlan pillanatban kiszakadt? Elindultatok fesztiválozni, de az együttlét után vetted észre, hogy otthon felejtetted a rendszeresen szedett fogamzásgátló tablettáidat? Legyetek bármennyire is felelősek, és válasszatok bármilyen fogamzásgátló módszert, elég lehet egy heveny hasmenés, hányás, néhány szem elfelejtett tabletta, és máris bizonytalanná válhat a védekezés. Ilyenkor mindig javasolt a kiegészítő fogamzásgátlás, ami lehet azóvszeres védelem, de ha erre nem volt lehetőségetek, megoldást[1] nyújthat a nőgyógyász által felírt sürgősségi fogamzásgátló.

Hogyan hat a sürgősségi fogamzásgátló?

A készítmények a petefészekben termelődő sárgatesthormonhoz hasonló, szintetikusan előállított hatóanyagot tartalmaz, amely meggátolja, hogy a petesejt kiszabaduljon a petefészekből, vagy a már kiszabadult petesejtet a spermiumok megtermékenyítsék. Mivel jóval nagyobb mennyiségű sárgatesthormont tartalmaz, mint a rendszeresen szedett fogamzásgátló készítmények, kizárólag sürgősségi jelleggel vehető be, és nem alkalmas a rendszeres használatra. Amennyiben egy menstruációs ciklus alatt többször is sürgősségi fogamzásgátlót szedsz, kevésbé lesz megbízható, és nagyobb valószínűséggel borítja fel azt. Ha megtörtént a „baleset”, mihamarabb keresd fel az orvosodat, ugyanis ilyen esetben ajánlott mielőbb bevenni sürgősségi fogamzásgátló tablettát.

Miért 72 órás vagy 120 órás a tabletta?

A sürgősségi fogamzásgátlók a menstruációs ciklus során bármikor bevehetők, ha semmilyen fogamzásgátló módszer nem történt, vagy az alkalmazott módszer nem volt biztonságosnak tekinthető. A tablettát a hatóanyagtól függően legkésőbb 72 órán belül vagy 120 órán belül kell alkalmazni. Amikor sürgősségi fogamzásgátlásra van szükség, érdemes mihamarabb, lehetőleg már 24 óra elteltével alkalmazni, a késlekedés ugyanis csökkenti a módszer hatékonyságát. A megtermékenyített és beágyazódott petesejtre a sürgősségi tabletta hatástalan, a már fennálló terhességet a kezelés nem szakítja meg.

Laktózérzékenyek is alkalmazhatják?

Ha laktózérzékeny vagy, mindenképp jelezd orvosodnak, hogy „mentes” sürgősségi fogamzásgátlót írjon fel számodra. Így elkerülhető, hogy a laktóz miatt jelentkező hasmenés következtében idő előtt kiürüljön szervezetedből a hatóanyag. Ha a tabletta bevételét követő három órán belül hányás fordul elő, egy másik tabletta alkalmazása válik szükségessé.

Ki veheti be?

A sürgősségi fogamzásgátló készítmény vény nélkül nem, csak receptre kapható, így mindenképp konzultálni kell egy orvossal, aki azt is figyelembe veszi, hogy van-e olyan betegséged, felszívódási zavarod, ami ronthatja a kezelés hatékonyságát. Ha nyelési nehézséged van, vagy problémát jelent számodra egy tabletta bevétele, azt is jelezd bátran orvosodnak, mert ilyen gond esetén is tud segíteni. Sokan aggódnak, mennyibe kerül a sürgősségi tabletta, de gondolj arra, hogy ez egy egyszeri alkalom, amikor ki kell váltanod, és alkalmazása számos nem várt helyzettől óvhat meg.

Csak vészhelyzetben!

Fontos hangsúlyozni, hogy a sürgősségi fogamzásgátló gyógyszer nem véd meg a szexuális úton terjedő betegségektől, valamint nem alkalmas a rendszeres használatra, így, ha tartós kapcsolatban éltek, vagy éppen ellenkezőleg, még nem az életed párját találtad meg, mindenképp válasszatok más fogamzásgátló módszert. Ha még nem álltok készen a családalapításra, számos eszköz áll a rendelkezésetekre, hogy a baba akkor érkezzen, amikor valóban szeretnétek. A nőgyógyászod segít kiválasztani, hogy megtaláljátok azt a megoldást, amely mindkettőtöknek megfelelő, biztonságos és kényelmes.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a sürgősségi fogamzásgátló alkalmazása után több napot késik a menstruációd, vagy a szokásostól eltérő lefolyású, esetleg nagyon kevés, rövid ideig tartó a vérzés, érdemes felkeresni a nőgyógyászodat, hogy kizárja a várandósság lehetőségét. Előfordulhat, hogy csupán a lehetséges mellékhatások valamelyikéről van szó, ám jó, ha megbizonyosodtok erről.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Előfordulhat mellékhatás – A sürgősségi tabletta bevétele után előfordulhat émelygés, hányás, fejfájás, alhasi fájdalom vagy fáradtság, a következő menstruáció a számított időpontnál előbb vagy később jelentkezik. Ne ijedj meg, ezek a sürgősségi fogamzásgátló mellékhatásaként jelentkezhetnek, de ha mégis van kérdésed, hívd fel vagy keresd fel bátran az orvosodat!

Nem vehető be egymás után többször – Ha szükség volt a sürgősségi fogamzásgátlóra, az nem azt jelenti, hogy a továbbiakban nem szükséges védekezni az együttlétek során. A készítmény maximális hatóideje 72 óra, ezután a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében mindenképp használjatok egyéb fogamzásgátló módszert.

Találjátok meg a legkényelmesebb módszert – Tudtad, hogy már a 17. századtól léteztek olyan fogamzásgátlók, amelyekkel elkerülhető volt a nem kívánt terhesség? Szerencsére ma már a legújabb fogamzásgátlási módszerek közül választhattok, amelyek kíméletesek, kényelmesek, hatékonyak és biztonságosak. Segítségükkel valóban tudatosan tervezhető a családalapítás, és csak vészhelyzetben lesz szükség a sürgősségi fogamzásgátló alkalmazására. Sose sajnáld az időt arra, hogy szakemberrel egyeztesd, mi a számotokra leghatékonyabb fogamzásgátló módszer.[1] https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogamzasgatlas/5725...