Kíváncsi vagy, hol tart a fogamzásgátlás a 21. században?

2021.10.14.

Hihetetlen, de talán mindenki nevében állíthatjuk, hogy nagyon nagy szerencse is, hogy az összezúzott datolya és akácfatüskék keverékétől vagy éppen a krokodilürüléktől eljutottunk a mai modern fogamzásgátló készítményekig. Az orvostudomány egyre kényelmesebb megoldásokat kínál minden nőnek, akinek fontos a tudatos családtervezés.

2021-ben nehéz elhinni, hogy voltak olyan időszakok a történelemben[1], amikor az ecetsav, a kálium-permanganát, a cédrusolaj, a nagyon mérgező ólomtartalmú kenőcs vagy a krokodilürülékből készített pesszárium jelentette a korszerű fogamzásgátlási lehetőséget. Bár már az ókorban is használtak hüvelyi kémiai fogamzásgátlókat, a 17. századig kellett várni az első olyan módszerekre, amelyek már kevésbé vitatható eljárásokkal akadályozták meg a terhességet. A születésszabályozási kutatások tették lehetővé, hogy nők és férfiak egyaránt tehessenek biztonságosan és hatékonyan azért, ha nem szeretnének családot alapítani. Ebben nagy jelentősége volt Anton van Leewenhoeknek, aki mikroszkópja segítségével megfigyelte az ondósejtet, és rájött, hogy ezeknek a „parányoknak” mekkora szerepe van a fogamzásban.

Ötven éve használunk fogamzásgátló tablettát

A XX. századig kellett azonban a nagy áttörésre várni: ekkor jelentek meg az első méhen belüli eszközök és az első fogamzásgátló tabletta. Ludwig Haberlandt, az Innsbrucki Egyetem professzora vetette fel először az 1920-as évek elején, hogy petefészek-kivonatokat adjanak fogamzásgátlás céljából. De kijelentésére több évtizedig senki nem reagált, nem vették azt elég komolyan. Majdnem 40 évet kellett várni, hogy a hatvanas évek elején megjelenjen az első fogamzásgátló tabletta az Egyesült Államokban. A fejlődés azóta töretlen, hiszen ma már a tabletta és az óvszer mellett számos védekezési módszer létezik. Bármelyikről is legyen szó, akár a gumióvszerről, a tablettáról, az injekcióról, a tapaszról, hüvelygyűrűről, a hüvelykúpról, a spermicidekről, a pesszáriumról vagy a spirálról, a cél minden esetben ugyanaz, hogy megakadályozzuk a nem kívánt teherbe esést.


Tudatos, 21. századi nőként fontos tisztában lenni a lehetőségeinkkel, hogy olyan módszert tudjunk választani, amely a szokásainkhoz, életvitelünkhöz, életkorunkhoz leginkább illik. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában a nőgyógyász tud a segítségünkre lenni.

Nem kell már kompromisszumot sem kötnöd!

Sok nő fél az esetleges mellékhatásoktól, többnyire a trombózisveszélyt vagy a súlynövekedést és a libidó csökkenését említik, pedig az az igazság, hogy ma már lehetőség van olyan személyre szabott fogamzásgátló módszer és készítmény kiválasztására is, amellyel mindez elkerülhető lehet, a természetesség szem előtt tartásával.

A megfelelő fogamzásgátló kiválasztásával ugyanakkor nemcsak a nemkívánt teherbe esés kerülhető el, hanem mérséklődhet a vashiányos vérszegénység, kiszámítható és akár kevésbé fájdalmas lesz a menzeszed, mérséklődhet a mióma és az endometriózis előfordulásának a valószínűsége, enyhülhetnek ezeknek a tünetei.

Ragaszkodj hozzá! tippek

  • Tájékozódj az elérhető lehetőségekről! A Ragaszkodj hozzá! weboldalon minden hasznos információt megtalálsz a témában.
  • A fogamzásgátlást se tekintsd tabutémának! Keresd fel a nőgyógyászodat, és avasd be, neked mely módszerek illeszkedhetnek a leginkább az életviteledbe. Segítünk, hogy felkészülten érkezz orvosodhoz erre a beszélgetésre, töltsd ki honlapunkon elérhető tesztünket.
  • Mondd el szakorvosnak az esetleges egészségügyi panaszaidat, családodban előforduló betegségeket, mert ezek is befolyásolhatják, hogy neked melyik lesz a leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszer.
  • A fogamzásgátlás a tudatos családtervezést segítik, de nem óvnak meg bizonyos betegségektől. A rendszeres nőgyógyászati szűrés ezután is legyen része az életednek![1]https://www.hazipatika.com/eletmod/fogamzasgatlas/cikkek/korszakok_es_modszerek/a_fogamzasgatlas_tortenete/20030306101729