Mikor van a peteérés időpontja? Az ovulációs naptár segít kideríteni!

2022.08.02.

Időzíteni tudni kell. Ez különösen igaz akkor, amikor kedveseddel épp babaprojektben vagytok. Élvezzétek egymás társaságát a hónap bármelyik napján, de a cél érdekében a termékeny napokon érdemes gyakrabban összebújnotok. Tekintettel arra, hogy a menstruációs ciklusa minden nőnek más és más, a peteérés időpontja is egyénenként változik. De nem kell megijedni, kis odafigyeléssel, az elérhető eszközök megfelelő használatával Te is könnyen meghatározhatod, hogy mikor van nyitva a termékenységi ablakod. Figyeld meg a tested változásait, jegyezd fel a peteérés tüneteit, hívd segítségül az ovulációs naptárt, ami több menstruációs applikációban is elérhető már. Az alábbiakban segítünk megérteni a tested működését, valamint az ovulációs teszt használatát is bemutatjuk.

Mikor van a peteérés időpontja, azaz melyek a termékeny napok?

A menstruációs ciklus mindenkinél eltérő, de általánosságban elmondható, hogy a vérzés 24-38 naponta jelentkezik, és maximum 8 napig tart.

A ciklusnak két nagy szakasza van, melyeket az agy és a petefészkek által termelt hormonok szabályozzák. A ciklus mindig magával a menstruációval kezdődik, ez az úgynevezett follikuláris fázis. Ebben a szakaszban a tüsző kiválasztódik és megérik. Ovulációnak hívjuk, amikor az érett tüsző megreped, és a petevezetőbe érkezve készen áll a megtermékenyítésre. Ez a folyamat jellemzően a ciklus közepén, átlagosan a 14. napon következik be. De nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy minden nőnél és minden ciklusban ez eltérő lehet! Fontos tudni, hogy a kilökődött petesejt körülbelül 12-24 órán belül képes a megtermékenyülésre. Az átmenet a második, luteális szakaszba fokozatos. Ez az időszak az ovulációtól a vérzésig tart.

Tekintettel arra, hogy a hímivarsejtek akár 3-5 napig is életképesek, ezért mindenképp javasolt, hogy babatervezési szándék esetén rendszeresen legyetek együtt az ovulációt megelőző 5 napban. Ugyanis ekkor van nyitva az úgynevezett termékenységi ablakotok.

Milyen jelei vannak a peteérésnek?

Ha ismerjük a testünket, és tisztában vagyunk a jelzéseivel, akkor meg tudjuk állapítani, hogy mikor van a peteérés. De mik lehetnek az ovuláció jelei?

Ha magasabb a testhőmérsékletünk, alhasi vagy egyoldali derékfájást tapasztalunk, érzékenyebbá válik a mellbimbónk, akkor nagy valószínűséggel ovulációról van szó.

Ha teljesen biztosak akarunk lenni, és pontosabban szeretnénk meghatározni a peteérés időpontját, akkor hívjuk segítségük az ovulációs naptárt.

Mire jó az ovulációs naptár?

Mivel a menstruációs ciklusunk[1] általában kevésbé szabályos, ezért, ha biztosra akarunk menni, használjunk ovulációs naptárt, hogy könnyedén nyomon követhessük azt. Az ovulációs naptár használata nagyon egyszerű, csak be kell írni a menstruációnk első napját, és a naptár kiszámolja, valamint színekkel is jelöli, hogy hányadik napon van peteérés, mikor van nyitva a termékenységi ablak, vagyis melyek a termékeny napok.

Az ovulációdat ma már a menstruációs appokban is könnyen követheted, ha feljegyzed a jelentkező, ovulációra utaló tüneteket, akkor a mobilodon is időben jelzést kaphatsz arról, hogy itt az ideje a romantikának.

Hogyan használjuk az ovulációs tesztet2?

Ha még pontosabb képet szeretnél kapni, javasoljuk ovulációs teszt használatát is. Ezt a menstruáció első napjától, azaz a vérzés első napjától számított 9., 10. napon kezdd el használni. A tesztet a vizeletbe kell mártani, és ha pozitív az ovulációs teszt, azaz 2 csík jelentkezik, az azt jelenti, hogy 24 órán belül várható a peteérés, vagyis a tűszőrepedés. Mivel a hormonok szintje 24 óra leforgása alatt ingadozhat (felmegy, majd lecsökken), ezért célszerű reggel és este is tesztelni egy napon belül.

A termékeny napokon – az ovuláció napján és másnap – való együttlét nagy eséllyel eredményezheti a várt fogantatást.

Honnan lehet tudni, hogy megtermékenyült a petesejt?

Ha valaki nagyon érzékeny a testét ért változásokra, akkor érezheti a beágyazódás jeleit. Erre utalhat az alhasi fájdalom, az alhas tájékán jelentkező szúró érzés, megnövekedett testhő vagy a pecsételő vérzés. Ám ez megtévesztő lehet, ugyanis a közelgő menstruáció is okozhat hasonló tüneteket. A megtermékenyülés legbiztosabb jele a menstruáció elmaradása és a pozitív terhességi teszt.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

Figyeld a tested jelzéseit! – A termékeny napokra többek között a méhnyak nyákjából is lehet következtetni. Ilyenkor sokkal folyósabb, sokkal átlátszóbb, nagyobb mennyiségű ez a nyák annak érdekében, hogy a spermiumok át tudjanak haladni a méhnyakon, és minél könnyebben feljussanak a petevezetőkbe a méhüregen keresztül, hogy elérjék és meg tudják termékenyíteni a petesejtet.

Használd az ovulációs tesztet! – Az ovulációs teszt annak a hormonnak az emelkedését mutatja ki a vizeletben, amely, ha megemelkedik a vérünkben, akkor 24 órán belül várható a tüszőrepedés. Segítségével meg tudod állapítani, hogy mikor van a peteérésed, és az együttléteket az ovuláció napjára (is) tudjátok időzíteni.

Kérd az orvosod segítségét! – Ha biztosra akartok menni, az ovulációs naptár mellett kérd a nőgyógyászod segítségét, aki ultrahang vizsgálattal meg tudja állapítani a peteérés időpontját, és pontos képet adhat arról, hogy mikor is van nyitva a fertilitási, azaz a termékenységi ablak.

Szabd személyre az ovulációs naptáradat! – Számos, telefonra tölthető applikáció létezik, amelyekkel személyre szabhatod az ovulációs naptáradat, vagy kiválaszthatod a számodra legkönnyebben használhatót. Az ovulációs naptár különböző funkciókat is tartalmaz, például megmutatja a „biztonságos” napokat, mikor várható a következő menstruáció, de az ovulációs naptárral azt is megtudhatod, hogy melyik napokon érdemes együtt lennetek ahhoz, hogy babátok lehessen.[1] https://feme.hu/htt/blog/blog-noi/11-timing/27-miert-csak-5-napon-at-termekenyek-a-nok-mig-a-ferfiak-minden-nap-nemzokepesek

[2] https://feme.hu/htt/cikkek/eletkor-noi/48-amit-a-babatervezesrol-tudnod-kell-1-resz (10:28 perc)