Fájdalmas napok. De mennyire fáj?

„A menstruációs fájdalom életünk velejárója, el kell viselnünk”, halljuk kislány korunktól fogva édesanyánktól, nagymamánktól. Így aztán sok kislányból úgy válik bakfis, majd felnőtt nő, hogy azt hiszi, a pokoli fájdalmak normálisak, fogukat összeszorítva kell elviselniük. Ez azonban nincs így!

Ha betegségről van szó, gyakran halljuk, ügyeljünk az intő jelekre, próbáljuk már az első pillanatban nyakon csípni a tüneteket. Legtöbbször így is teszünk, figyeljük testünk jelzéseit: fülfájás, térdfájás, netán orrfolyás. Tudjuk mit tegyünk, hová forduljunk segítségért. De mi történik, ha olyan állapottal találjuk szembe magunkat, amit természetesnek hiszünk és nem is sejtjük, hogy komoly probléma húzódik a háttérben? A havonta ismétlődő szörnyű fájdalom életünk szerves részévé vált? Tegyük tisztába: a kínzó menstruációs fájdalom egyáltalán nem természetes!

A fájdalom mértéke egyénileg eltérő lehet, a kisebb görcsöktől akár odáig terjedhet, hogy fel sem tudunk egyenesedni. Kínos helyzetekkel, társas kapcsolatok romlásával, akár munkaképtelenséggel kell szembenézniük az iszonyatos fájdalommal küzdőknek, mindezek miatt pedig komoly pszichés problémák is kialakulhatnak. Fontos azonban tudatosítanunk magunkban, hogy ennek nem kell így lennie! Az erős menstruációs fájdalom nem rendjén való, komoly nőgyógyászati problémát jelezhet. Az erős, görcsös alhasi fájdalom az egyik legfőbb tünete a világszerte nők százezreinek, sőt millióinak életét megkeserítő endometriózisnak. (Az endometriózis kialakulásáról és a betegség hátteréről korábban már ejtettünk szót ebben a cikkünkben.)

A fájdalmas menstruáció mellett az endometriózist egyéb jellegzetes tünetek is kísérhetik. Lássuk, melyek azok a jelek, melyek alapján erre a betegségre gyanakodhatunk:

 • erős fájdalom a hát alsó szakaszán és a medence tájékán
 • 7 napnál hosszabb menstruáció
 • erős menstruációs vérzés
 • bélproblémák (hasmenés, puffadás, szorulás) és vizelési nehézségek (akár fájdalmas vizelés)
 • véres vizelet és/vagy széklet
 • émelygés és hányás
 • fáradtságérzet
 • fájdalom szexuális együttlét során
 • pecsételő vérzés a menstruációk között[1]

Ügyeljünk hát női egészségünk kapcsán is az intő jelekre! Minél korábban diagnosztizálják ugyanis a problémát, annál hamarabb juthatunk az enyhülést nyújtó kezeléshez, mely elviselhetővé teszi ezt az állapotot. Fontos a megfelelő gyógymód mihamarabbi meglelése egyrészt az életminőség javítása miatt, másrészt azért, mert a kezeletlenül hagyott endometriózis súlyos szövődményekhez, legrosszabb esetben terméketlenséghez, komoly bél- és veseelégtelenséghez, ciszták kialakulásához is vezethet.[2]

Ragaszkodj hozzá! tippek:

 • Ne hagyd, hogy más befolyásoljon! A te fájdalmadat csak te érzed. Ha úgy ítéled meg, nem normális mértékű a fájdalom, amelyet hónapról hónapra tapasztalsz, ne félj segítséget kérni, fordulj bátran nőgyógyászhoz. Nem kell fájdalommal élned!
 • A tested jelez, ne hagyd figyelmen kívül! Figyeld a ciklusod és tájékoztathasd nőgyógyászodat pontos megfigyeléseid alapján! Hogy felkészülten érkezz a vizsgálatra, érdemes pár kérdésen elgondolkodnod:
  • Mikor volt az utolsó menzeszed?
  • Rendszeres vagy rendszertelen a menstruációd?
  • Előfordul pecsételő vérzés a menstruációk között?
  • Milyen gyakran kell cserélned a betétet/tampont a menstruációd legerősebb napjain?[3]
 • Vezess fájdalomnaplót! Ha pontosan feljegyezzük a fájdalommal kapcsolatos érzeteinket, az komoly segítséget jelenthet a nőgyógyász számára a diagnózis felállításában. Érdemes huzamosabb ideig (akár 3 hónapon keresztül) feljegyezni az érzeteket, így a fájdalom jellege, gyakorisága, hossza alapján orvosunk még pontosabban következtethet![4][1] https://www.medicalnewstoday.com/articles/149109#symptoms és https://www.eshre.eu/-/media/sitecore-files/Guidelines/Endometriosis/ESHRE-ENDOMETRIOSIS-GUIDELINE_Patient-version_HU.pdf?la=en&hash=C1D76C6BD064242DDF9664C0A52D83BC14FA311B

[2] https://www.medicalnewstoday.com/articles/149109#symptoms és https://www.eshre.eu/-/media/sitecore-files/Guidelines/Endometriosis/ESHRE-ENDOMETRIOSIS-GUIDELINE_Patient-version_HU.pdf?la=en&hash=C1D76C6BD064242DDF9664C0A52D83BC14FA311B

[3] https://www.womanlymag.com/blog/2019/3/18/how-to-talk-to-your-doctor-about-endometriosis

[4] https://www.womanlymag.com/blog/2019/3/18/how-to-talk-to-your-doctor-about-endometriosis