Segítség, endometriózis!

Erős vérzés, fájdalom, fájdalom és még több fájdalom. Sok nő számára ez a mindennapok része, ám nem is gondolnák, hogy a fájdalmas ciklusok és az erős vérzés komoly egészségügyi problémára is utalhatnak. Vajon mennyi fájdalom a „normális”? Lehet, hogy nagy a baj?

Görcsök közt ágyban töltött napok, melegvizes palack a hason, marékszám szedett fájdalomcsillapítók, elmulasztott baráti és családi események, kihagyott munka- és iskolanapok. Ismerős? Bizonyára sokak számára igen. Kevés nő olyan szerencsés, hogy élete során fájdalommentesen ússza meg a menstruációt. A legtöbben tapasztalnak több-kevesebb fájdalmat ciklusaik során, és ez egy bizonyos fokig teljesen normális lehet[1]. De vajon meddig számít a fájdalom „normálisnak”?

Sokan gondolják úgy, a komoly fájdalom benne van a pakliban, a női lét havonta ismétlődő, kellemetlen, szinte kibírhatatlan velejárója. Fáj, fáj, de mit lehet tenni, el kell viselni… Ám ennek nem kell így lennie! Fontos, hogy figyeljük testünk jelzéseit, mert a hosszan tartó, intenzív fájdalom komoly probléma tünete is lehet. De milyen fájdalom esetén gyanakodjunk? Nos, ha a szörnyű fájdalom kiterjed az egész medencére és a hát alsó szakaszára is, valamint a ciklusok között sem enyhül, netán a fizikai igénybevétel vagy szexuális együttlét közben fokozódik, kezdjünk gyanakodni: e tünetek ugyanis endometriózisra utalhatnak[2].

De mi is az endometriózis? E jelenség során a méhet belülről borító nyálkahártya, latinul „endometrium”, a méh üregén kívül is megtalálható. A ciklus során a nyálkahártya megvastagszik, így készülve fel a petesejt beágyazódására. Ha ez nem történik meg, a nyálkahártya lelökődik és a menstruációs vérzéssel távozik. Ha azonban a méh nyálkahártyája a méhüregen kívüli területre kerül, nem képes „kiürülni” a szervezetből, felszaporodik, és rendkívül erős fájdalommal járó gyulladásokat, csomókat, cisztákat okozhat[3].

Ez a betegség a termékeny korú nők 10-15 százalékát[4] érinti, és milliók életét keseríti meg világszerte. Ám kialakulásának okáról meglehetősen keveset tudunk, sőt egyelőre sajnos ismert gyógymódja sem létezik. A helyzet azonban korántsem reménytelen! Számos olyan kezelési mód ismert, mely hozzájárulhat az életminőség javulásához, és hozzásegítheti a nőket ahhoz, hogy ne a betegségről szóljanak a mindennapok. A gyógyszeres kezelésektől kezdve a műtéti megoldásokig számos terápiára van lehetőség. A választáskor közre játszik többek közt a kor vagy épp a betegség előrehaladottsága[5]. A legtöbb esetben az orvoslás több területéről bevont szakemberek (nőgyógyász, belgyógyász, urológus) együttes segítsége lehet a leghatékonyabb. Így csökkenthető a fájdalom és megakadályozható a szövet növekedése[6]. Lássuk hát az egyes kezelési módokat:

  • Gyógyszeres kezelések: gyulladáscsökkentők, fájdalomcsillapítók
  • Hormonkezelés: hormonális fogamzásgátlók, progesztagének, anti-progesztagének, GnRH agonisták vagy aromatáz inhibitorok[7]
  • Műtét: laparoszkópiás vagy laparotómiás műtét, mely során eltávolítják az endometriózis szövetet. Amennyiben egy nő nem kíván több gyermeket vállalni és az előzetes kezelés nem segített, felmerülhet a petefészkek eltávolítása a méh eltávolításával (hiszterektómia) vagy anélkül. Azonban a petefészkek eltávolítása radikális megoldás, mivel úgynevezett sebészetileg előidézett menopauzát okoz, az arra jellemző mellékhatásokkal. Fontos tudni, hogy a hiszterektómia önmagában nem mindig oldja meg a problémát, mivel az esetek többségében marad endometriózis a retroperitoneális (hashártya mögötti) térben, így a fájdalmas tünetek fennmaradnak[8]

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Figyeld a tested! Fontos, hogy tisztában légy azzal, hogyan viselkedik a tested, illetve tapasztalsz-e változást. A fájdalom sohasem kellemes, ám az elviselhetetlen fájdalomba soha nem szabad belenyugodnod!
  • Légy képben! Tájékozódj a betegséggel kapcsolatban, kérd ki szakorvos véleményét, olvass utána, tájékozódj megbízható forrásokból!
  • Cselekedj! Ha a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztalsz magadon, egyeztess nőgyógyászoddal! Érdemes először mindenképpen telefonon érdeklődnöd, hogy megbeszéljétek, mik a szükséges további lépések, és amennyiben indokolt, egyeztetni tudjátok a vizsgálat időpontját. A lényeg, hogy merj utánajárni a dolgoknak! Minél hamarabb megszületik a diagnózis, annál korábban elkezdhető a megfelelő kezelés és enyhíthetők a tünetek.

[1] https://www.drsmithnd.com/is-it-a-painful-period-or-endometriosis

[2] https://www.drsmithnd.com/is-it-a-painful-period-or-endometriosis, https://www.youtube.com/watch?v=cFMbxcI-HbI&feature=youtu.be

[3] https://www.fme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/104-nem-kell-fajdalommal-elned

[4] https://www.fme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/104-nem-kell-fajdalommal-elned

[5] https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/treatment/

[6] https://www.nhs.uk/conditions/endometriosis/treatment/

[7] ESHRE endometriosis guidelines; 24. oldal

[8] ESHRE endometriosis guidelines; 30. oldal