Miért fontos az ösztrogén

Ösztrogének – a fogamzásgátlás főszereplői

2021.12.17.

Ha érdeklődünk a női reproduktív egészség iránt, az ösztrogének szó hallatára sok minden eszünkbe juthat, egészen a másodlagos női nemi jellegek kialakulásától a fogamzásgátláson át a daganatos megbetegedésekig. Azonban tudjuk-e pontosan, hogy az ösztrogén nem egy hormont, hanem egy egész népes hormoncsaládot takar, és hogy az ösztrogén hormonok ismerete segíthet a tudatosabb fogamzásgátló választásában is? Dr. Babay Lilla szülész-nőgyógyász szakértőnk válaszol a téma iránt érdeklődők felmerülő kérdéseire.

Mik azok az ösztrogének? Hogyan képződnek és hogyan hatnak a szervezetre?

Dr. Babay Lilla: Most egy kis kémia következik: az ösztrogének a női nemi hormonok fontos csoportját alkotják a progeszteron hormon mellett. Aromás gyűrűt tartalmazó szteroidhormonok, ami egy kémiai tulajdonságukra utal (szteránváz található meg bennük egy aromás A-gyűrűvel és egyéb csoportokkal). Az ösztrogének képződhetnek a petefészekben, a mellékvesében, a méhlepényben és a magzati májban is. Az egész folyamat rendkívül komplex: lényege az, hogy a vérben keringő koleszterinből előalakokon keresztül androgének (DHEA, androsztendion, tesztoszteron) képződnek, melyek a petefészekben és a zsírszövetben aromatizálódnak, mennek át a női hormonokhoz vezető úton. Az aromatizált hormonok egymásba is átalakulhatnak (pl. az ösztron ösztradiollá a petefészekben, az ösztradiol ösztriollá a méhlepényben és az ösztriol ösztetrollá a magzati májban).

Tehát a női hormonok előállításához szükségünk van férfihormonokra is?

Dr. Babay Lilla: Igen, a férfihormonok jelenléte szükséges a megfelelő női hormonok előállításához, azonban fokozott termelődésük vagy átalakulásuk a női fokozott androgénszinttel járó állapotokat eredményezheti (pl.: kóros szőrösödés, kopaszodás, női nemi jellegek hiánya, PCOS).

Férfiakban is vannak ösztrogének?

Dr. Babay Lilla: Igen, hiszen a férfihormon előalakok a férfi szervezetben is átalakulhatnak a zsírszövetben ösztrogénekké: az emelkedett ösztrogénszint férfiakban emlőmegnagyobbodást, merevedési zavarokat és meddőséget okozhatnak.

Milyen ösztrogéneket termelhet a női szervezet és ezek milyen hatással vannak ránk?

Dr. Babay Lilla: A termékeny kor meghatározó hormonja az ösztradiol[1], a legerősebb hatású ösztrogén. Pubertáskorban kezdődő termelődését követően segít a másodlagos nemi jellegek kifejlődésében (szeméremszőrzet, emlők, nőies alkat), a méh fejlődésében, a hüvely és a húgyutak egészségében, az egészséges csontanyagcserében, az ovuláció létrejöttében is, ezen kívül jelentős szív-érrendszeri védőhatást biztosít. Szintje a menstruációs ciklus során jelentős ingadozásokat mutathat. Amikor kezelőorvosunk hormon-laborvizsgálat végzését rendeli el, általában ennek a hormonnak a vizsgálata is helyet kap benne. Az ösztron[2] egy gyenge hatású ösztrogén, az ösztradiol egyik előalakja. Önálló hormonként főként a menopauzában termelődik, túlsúlyos, magasvérnyomás és/vagy cukorbetegségben szenvedő nőkben azonban már jóval hamarabb megjelenhet emelkedettebb koncentrációban, mely a méhnyálkahártya kóros megvastagodását idézheti elő, fokozva ezzel a méhnyálkahártya daganat kialakulását. Az ösztriol[3] egy szintén enyhe hatású ösztrogén, amely főleg terhesség alatt van jelen a női szervezetben és az ösztradiolból keletkezik, azonban elhízás és pajzsmirigy alulműködés esetén szintje nem terhes nőknél is megemelkedhet.

A természetes ösztrogének negyedik képviselője az ösztetrol[4]. Kizárólag terhesség alatt termelődik, a magzati májban. A méhlepényen keresztül jut be az anya szervezetébe, a terhesség 9. hetében már kimutatható az anya szervezetében. Szintje a szülés körüli időszakban a legmagasabb az anya vérében. Az ösztrogének a hormonrendszeren kívül a szív- és érrendszert, a húgyúti rendszert, a csontanyagcserét, az idegrendszert, a zsír- és fehérjeanyagcserét, továbbá az emésztőrendszer működését is befolyásolják.[5]

Milyen orvosi szerepe van az ösztrogéneknek?

Dr. Babay Lilla: Az ösztrogének szerepe a női fogamzásgátlásban és a hormonterápiában kiemelkedő. Fogamzásgátló hatásukat annak köszönhetik, hogy szintetikus, kis mennyiségű progeszteronkészítménnyel alkalmazva, felsőbb hormonális szabályozórendszerek gátlása révén a peteérést tudják megakadályozni, ezen kívül a spermium nyakcsatornába való feljutását nehezítik meg. Az ösztrogének sok előnyös hatásuk mellett azonban negatív hatást is gyakorolhatnak a női szervezetre: a májműködés befolyásolásával a véralvadást a fokozott alvadási készség irányába módosíthatják, ezáltal trombózis fokozó hatással bírhatnak az arra hajlamosakban.

Hosszú ideig tartó, kiegyensúlyozatlan, nagy mértékű ösztrogénhatás az arra hajlamos hölgyekben vezethet a méh rendellenességeihez (miómák megjelenése, méhnyálkahártya elfajulása, rosszindulatú daganata) és emlődaganatok kialakulásához is.

A 2021-es év első feléig a fogamzásgátló készítményekben szinte egyeduralkodónak számított az ösztradiol kémiai módosításával megszületett etinilösztradiol és az ösztradiol-valerát. Az idei év azonban úttörőnek számít, mert az ösztrogén hatóanyagok között megjelent az ösztetrol is: ez a magzati máj által termelt ösztrogén azért kiemelkedő fontosságú, mert gyengébb ösztrogén aktivitást gyakorol a májra és az emlőszövetre. A különbözősége visszavezethető a kedvező farmakokinetikájára és a többi ösztrogéntől eltérő hatásmechanizmusára. Az ösztetrol az első elérhető szelektív szöveti aktivitású természetes ösztrogén: ez azt jelenti, hogy különböző mértékben és eredővel hat bizonyos szervek ösztrogén receptoraira[6].[1] Tulchinsky D, et al. J Clin Endocrinol Metab 1975;40:560–67

[2] Coelingh Bennink HJ, et al. Climacteric 2008;11 Suppl 1:47–58

[3] Coelingh BF, et al. Climacteric 2008;11 Suppl 1:69–72

[4] Holinka CF et al. J. Steroid Biochem Mol Biol 2008

[5] Orvosi Hetilap Volume 161 Issue 14 (2020) – AKJournals,

[6] Mawet M, Gaspard U, Foidart JM. Estetrol as estrogen in a combined oral contraceptive, from the first in-human study to the contraceptive efficacy. Eur Gynecol Obstet. 2021;3:13–21.