A legtöbb nő a fogamzásgátló tablettát részesíti előnyben

2022.12.12.

Az elmúlt évtizedekben hatalmasat fejlődött az elérhető fogamzásgátló készítmények tárháza. De vajon a tudásunk lépést tart az orvostudomány előrehaladtával? Többek között erre a kérdésre kereste a választ a Ragaszkodj hozzá! program 2022 őszén végzett, nem reprezentatív kutatásában[1]. A válaszok alapján kijelenthető, hogy még mindig sok a tévhit, ha a fogamzásgátlásról van szó. Dr. Babay Lilla, a program szülész-nőgyógyászának segítségével segítünk tisztán látni ezekben a kérdésekben is.

A teherbe esés szabályozására az igény egyidős lehet az emberiséggel. Ma már talán elképzelni is nehéz, hogy volt, amikor az ecetsav, a kálium-permanganát, a cédrusolaj, a nagyon mérgező ólomtartalmú kenőcs vagy a krokodilürülékből készített pesszárium jelentette a korszerű fogamzásgátlási lehetőséget. A nőknek az 1960-as évekig kellett várniuk az első fogamzásgátló tabletták megjelenésére. Az elmúlt 60 évben pedig rengeteget fejlődött ez a terület, de vajon tudjuk, hogy mire érdemes figyelni?

„A fogamzásgátló módszerek egyik legfontosabb tulajdonsága a fogamzásgátló hatást jelző Pearl index, ami megmutatja, hogy az adott módszert helyesen használók hány százalékánál következik be nem kívánt terhesség egy év alatt, mellyel annak hatékonyságáról tájékozódhatunk. Azonban emellett rendkívül lényeges az alkalmazási mód és annak a szervezetre gyakorolt hatásának ismerete is a személyre szabottan leghatékonyabb módszer kiválasztásához” – monda dr. Babay Lilla, szülész-nőgyógyász szakorvos, a Ragaszkodj hozzá! program szakértője.

Fontos az információszerzés, de nem mindegy, honnan!

A kérdőívre érkezett válaszok alapján kiderült, hogy a férfiak közel 40%-a, a nőknek pedig 13,9%-a semmilyen felvilágosítást nem kapott a védekezéssel, fogamzásgátlással kapcsolatban a szexuális életük megkezdése előtt. Pedig a kérdés már egyre fiatalabb korban aktuális lenne, hiszen a serdülők egyre hamarabb kezdik el szexuális életüket.

A válaszokból kiderült, hogy a legtöbben középiskolában kaptak információt a témában (nők 61,8%-a, férfiak 55,6%-a). Ezt követi az online tájékozódás (nők 42,3%, férfiak 27,8%), majd a szakkönyvek (nők 18,7%, férfiak 33,3%).

A kérdőívet kitöltők visszajelzései alapján csak kevesen kapták meg otthon a megfelelő felvilágosítást, különösen igaz ez a fiúk esetében. A nők 22,8%-a, a férfiak mindössze 11,1%-a mondta azt, hogy elegendő tudást kapott a családtól, pedig a megfelelő védekezés a pár mindkét tagjának felelőssége! Bár szülőként sokszor nem könnyű felhozni a témát, a Ragaszkodj hozzá! program oldalán is számos cikk található, ami segíthet abban, hogy ezek a beszélgetések ne legyenek egyik félnek sem „kellemetlenek”.

Mit válasszunk?

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő megoldást, nélkülözhetetlen, hogy tisztában legyünk az elérhető eszközökkel és azok hatásosságával. A kutatásból kiderült, hogy ezzel kapcsolatban is megoszlanak a vélemények a két nem között. Míg a válaszadó nők 43,1%-a gondolja úgy, hogy a leghatékonyabb módszer a fogamzásgátló tabletta, ezzel szemben a férfiaknál ez a megoldás csupán a második helyen áll, esetükben a többség (45,9%) az óvszerre szavazott, ami a nőknél a tabletta után következik. A szakorvos által javasolható egyéb eszközök egyik nemnél sem szerepeltek kiemelkedően: vélelmezett hatékonyság alapján mindkét nemnél a spirál (nők 12,3%, férfiak 10,8%), injekció (nők 2,6 %, férfiak 5,4 %) és tapasz (nők 0,4%, férfiak 2,7%) következnek a tabletta és az óvszer után.

Érdekesség, hogy míg a nők egy kis százaléka bízik a hüvelygyűrű és pesszárium megbízhatóságában, addig a férfiak kevesebb információval rendelkeznek ezekről a módszerekről, így a válasznál sem jelölték meg őket. A naptármódszer hatékonyságát tekintve viszont egyetértés van: nem hisznek ennek megbízhatóságában.

A tabletta a legkedveltebb. De mindent tudunk róla?

A válaszokból jól látszik, hogy a kitöltő nők körében a legkedveltebb eszköz a fogamzásgátló tabletta, és szerencsére a többség (63,5%) tudja, hogy mikor nyújt védelmet.

Ugyanakkor 36,5%-uk nincs tisztában annak helyes használatával. Leginkább azzal, hogy mikortól nyújt védelmet a nem kívánt terhesség ellen. A válaszadók 25,6%-a úgy véli, hogy azonnali védelmet nyújt a tabletta, ha a menstruáció első napján és a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően kezdik el szedni. 5,3% szerint - függetlenül attól, hogy mikor kezdik el alkalmazni a készítményt - azonnali védelmet nyújt a tabletta. A kitöltők 5,6%-a pedig, nem tudott választ adni a kérdésre.

Ahhoz, hogy a tabletta valóban biztonságos megoldás legyen, fontos a szakorvos által javasolt laborvizsgálatok elvégzése, illetve az orvosi konzultáció. A nőgyógyásszal való egyeztetés során ugyanis választ kaphatunk arra a sokakat foglalkoztató kérdésre is, hogy több évnyi alkalmazás után kell-e időt hagyni a szervezetből való kiürülésre, ha babát szeretnék. A válaszadók közel 60%-a rosszul tájékozott a kérdésben! Mindössze 31,8% tudta helyesen, hogy nem kell szünetet tartani. 58,4 % szerint legalább annyi hónapot kell várni a babaprojekt előtt, ahány éven át szedte a tablettát, 9,7% pedig egyáltalán nem tudott választ adni a kérdésre. A modern fogamzásgátló készítmények után nem szükséges szünetet tartani a baba tervezése előtt! Vannak, akiknek már az első természetes menstruáció után sikeres is lesz a fogantatás!

A rejtélyes női ciklus

De nem csupán fogamzásgátló eszközök hatékonyságával és alkalmazásával kapcsolatban szorulunk edukációra. Még mindig sokan bizonytalanok azokban a kérdésekben, hogy miért fontos a női ciklus a fogamzás kérdéskörében. Pedig a peteérés időpontjának ismerete szinte elengedhetetlen a sikeres teherbe eséshez!

A válaszadó férfiak közel 30, nők 11,1%-a rosszul tájékozott, és véli úgy, hogy nem lehetséges a teherbe esés a menstruáció során. Fontos tudni, hogy bár kicsi az esélye a ciklus elején a fogantatásnak, de nem teljesen kizárt. Ezért ebben az időszakban sem ajánlott a védekezés nélküli együttlét, ha a pár szeretné elkerülni a nem kívánt terhességet.

Milyen szempontok alapján választunk fogamzásgátló eszközöket?

A felvilágosítás hiánya sajnos megfigyelhető a fogamzásgátló eszközök kiválasztásánál is. Mivel ezek nagy részét a nők alkalmazzák, így ez a kérdés a női válaszadókat célozta meg. De vajon milyen szempontok szerint választanak fogamzásgátlót a megkérdezettek? Tekintettel arra, hogy ezt számos tényező is befolyásolhatja, több opciót is megjelölhettek a kitöltők.

A hosszú távú biztonságos alkalmazhatóságra (68%), valamint a biztonságra (65,8%) sokan szavaztak, de a válaszdók több mint fele kiemelten fontosnak tartja, hogy ne okozzon súlygyarapodást (54,5%) a készítmény. Szintén sokak számára lényeges szempont, hogy kényelmes legyen a módszer használata (41,4%). A válaszadók 38,3%-ánál fontos, hogy ne csökkentse a libidót, de az is mérvadó, hogy ne kelljen rá naponta odafigyelni, vagy hogy szép legyen tőle a bőr. A kutatásból látható, hogy bár az ár is fontos kérdés, mégis csupán a válaszadók alig 20%-a dönt ez alapján.

Mit teszünk az egészségünk védelméért?

Az évenkénti szűrővizsgálat nem csak az egészségünk megőrzése miatt fontos. Akkor is felkereshetjük szakorvosunkat, amikor nincs semmilyen panaszunk, ha a fogamzásgátló eszköz kiválasztásával vagy hatékonyságával kapcsolatban merül fel kérdésünk. A kutatásból kiderül, hogy tízből hét nő évente legalább egyszer ellátogat a nőgyógyászához. A férfiak számára 45 év felett – ha pedig volt a családban daganatos megbetegedés 40 év felett – javasolt az évenkénti szűrővizsgálat. A kérdőívre választ adó 45 év feletti férfiak 10%-a jár évente legalább egyszer szakorvoshoz, közel 50% 2-4 évente, míg majdnem 25% egyáltalán nem jár urológushoz vagy andrológushoz.

„Szülész-nőgyógyászként számos okból érkeznek hozzám konzultációra a páciensek: ennek fontos elemét képezik az általános szűrővizsgálatok és speciális panaszok ellátását célzó vizitek mellett a fogamzásgátlással kapcsolatos tanácsadások is. Mindenkit arra bátorítanék, hogy merjen hiteles forrásból, szakembertől tájékozódni, és ezáltal a számára legalkalmasabb fogamzásgátló módszert megtalálni! A megfelelő védekezés a nem kívánt terhesség ellen a női egészségmegőrzés fontos, de nem kizárólagos eleme. Mindenképpen javasolt, hogy nőgyógyászunkat évente még panaszmentes esetben is felkeressük szűrővizsgálat céljából, végezzünk havonta mell-önvizsgálatot, tegyünk aktívan a szexuális úton terjedő betegségek megelőzése érdekében, és amennyiben panaszaink jelentkeznek, merjünk szakemberhez fordulni” – tette hozzá dr. Babay Lilla.

További számos érdekes tartalom és hasznos cikk található a Ragaszkodj hozzá! kezdeményezés weboldalán, ahol több írás is foglalkozik a felvilágosítás témájával, egyaránt segítve a tiniket és felnőtteket.[1] A kutatásról:

A Ragaszkodj hozzá! program a magyarok fogamzásgátlási ismereteire vonatkozó online, nem reprezentatív kérdőíves felmérése 2022.10.17. és 2022.11.01.között zajlott a 18 és 45 éves korosztály körében 307 kitöltő részvételével a Typeform.com felületén. A kitöltők 87,9 százaléka nő, a felmérésben résztvevők közül a legtöbben (42,6 százalék) 36 és 45 év közöttiek, és legnagyobb arányban, (48,3 százalék) középiskolai (szakiskola, gimnázium, szakközépiskola) végzettséggel rendelkeznek. Mindemellett az is kiderült, hogy a válaszadók zömében városiak (75,8 százalék), legtöbben házasságban (45,4 százalék), vagy élettársi kapcsolatban élnek (24,2%) A kérdőívet kitöltők 12,1 százaléka férfi, a felmérésben résztvevők közül a legtöbben (38,9 százalék) 36 és 45 év közöttiek, és legnagyobb arányban, (56,8 százalék) középiskolai (szakiskola, gimnázium, szakközépiskola) végzettséggel rendelkeznek. Mindemellett az is kiderült, hogy a válaszadók zömében városiak (77,7 százalék), legtöbben házasságban (32,4 százalék), vagy egyedülállók (29,7 százalék).