A puding próbája az összeköltözés!

Elhatároztátok magatokat, hogy végre összeköltöztök vagy épp jövőre tartogatjátok ezt a nagy lépést? Kapcsolatotok következő fejezetében izgalmas kaland vár rátok. Azonban, mint minden új helyzetben, előfordulhatnak súrlódások. Segítünk, mit érdemes időben átbeszélni, mire célszerű figyelni, hogy közös életeteket minél nagyobb összhangban indíthassátok.

Az összeköltözés mindig nagy lépés egy párkapcsolatban, akármikor válik is aktuálissá. Ez az időszak rengeteg izgalmat és újdonságot tartalmazhat mindkettőtök számára. Az év vége, az ünnepi készülődés, a meghitt pillanatok közepette természetes, hogy csak az jár a fejetekben, milyen jó lesz összeköltözni végre, ahol kialakíthatjátok közös életetek alapjait. Sőt, jövőre akár már együtt állíthattok karácsonyfát a nappalitokban és együtt főzhetitek meg az ünnepi menüt.

A lelkes várakozás után az együttélésbe feltehetően mindketten előzetes elvárásokkal vágtok bele – ezek azonban bizonyos esetekben eltérők lehetnek. Az idilli pillanatokban sem szabad elfelejteni, hogy az összeköltözés komoly lépés: még szorosabbá válik az elköteleződésetek egymás felé és még nagyobb felelősséggel tartoztok egymásért. Fontos tehát, hogy az esetleges vitás témákról, az együttéléssel kapcsolatos elképzeléseitekről időben beszélgessetek!

Ragaszkodj hozzá! tippek[1]:

  • Pénzügyek – Kényelmetlen lehet a téma, de elkerülhetetlen, hogy beszéljetek róla. Érdemes előre meghatározni, hogyan osztjátok meg a számlákat, a lakáshoz és a háztartáshoz kapcsolódó tételeket, a bevásárlások összegét, hogy elkerüljétek a későbbi félreértéseket.
  • Vendégvárás – Az otthonotok közös, ketten laktok majd benne, így a barátok, családtagok látogatása mindkettőtöket érinti. Határozzátok meg, milyen keretek között fogadtok látogatókat vagy akár házikedvenceket!
  • Házimunka – Elcsépelt, mégis fontos téma. Komoly problémákat és akár még vitákat is generálhat ugyanis, ha az egyik fél úgy érzi, egyenlőtlenül oszlanak meg a feladatok a lakás teendői kapcsán. Beszéljétek át, a különböző házimunkákat milyen gyakran végzitek el és azt is, ki melyiket vállalja!
  • Énidő – Az, hogy egy párkapcsolatban kinek mennyi énidőre van szüksége, egyénenként eltérhet. Az összeköltözés viszont még akár ezt is megváltoztathatja, így érdemes előre szót ejteni arról, ki mennyi közös programot, otthon maradós összebújást, valamint énidőt igényel.
  • Intimitás – Az összeköltözés után lényegében lakótársakká is váltok, ez pedig hatással lehet szexuális életetekre is. Előfordulhat, hogy hangsúlyosabbá válnak az intimitás más formái, vagy akár az, hogy kiderül, némileg eltér a szexuális étvágyatok. Beszéljetek ennek lehetőségéről is!

Lényeges, hogy próbáljatok megértők lenni egymással, és minden esetben törekedjetek a megegyezésre! Idővel az együttélés új helyzetében is összecsiszolódtok – jövő karácsonykor pedig már a legnagyobb harmóniában készülődhettek együtt az ünnepekre.[1] https://www.bustle.com/p/7-ground-rules-you-should-set-when-you-first-move-in-with-your-partner-9846900