Becsúszhat a kistestvér… Beszéljünk róla!

Sok szülő érzi úgy, hogy egy vagy több gyermek után teljes a családjuk, azonban a fogamzásgátlásról megfeledkeznek. Azzal viszont nem számolnak, hogy hiába csökken a teherbe esés esélye az idő előrehaladtával, védekezés nélkül a gyermekáldás lehetősége ekkor is fennáll.

A tudatos családtervezéssel minden fogamzóképes korú nőnek szükséges foglalkoznia. Ez azonban, ahogy a hölgyek a változókor felé közelednek, gyakran elmarad, annak ellenére, hogy védekezés nélkül középkorú nők is teherbe eshetnek. Számos tévhittel ellentétben ugyanis a magasabb kor, vagy akár a szoptatás sem nyújt megbízható védelmet a fogantatással szemben.

Ha már jó ideje egy családot alkottok egy vagy több gyerkőccel, beszélgessetek arról is a pároddal, bevállalnátok-e még egy kistestvért. Sok tényezőtől függő, nem egyszerű kérdés ez, de muszáj foglalkozni vele. Döntésetek fényében gondoljátok át a fogamzásgátlás kérdését is.

Ragaszkodj hozzá! tippek[1]:

  • Számolj le a tévhitekkel! Gyakori hiedelem, hogy szoptatás alatt nem lehet teherbe esni. Hogyha kisgyermekedet még anyatejjel táplálod, akkor is érdemes ügyelni a védekezésre, ugyanis, bár bizonyos mértékben valóban mérsékli a teherbe esés lehetőséget, a szoptatás nem nyújt százszázalékos védelmet.
  • A kor nem minden! Tény, hogy az évek múlásával a nők esetében csökken a fogamzóképesség – ez azonban nem azt jelenti, hogy semmi esély sincsen a fogantatásra. Minden nő szervezete, sőt, minden ciklus különböző. Nem szabad csak arra az elképzelésre támaszkodni, hogy bizonyos kor felett úgysem lehet teherbe esni.
  • Találd meg az ideális megoldást! A korábban, akár a gyermekek előtt alkalmazott fogamzásgátló módszerek már nem biztos, hogy ugyanolyan megfelelők számodra, mint régebben. A megfelelő fogamzásgátlás kiválasztásában szerepet játszó igényeid, szempontjaid pedig átalakulhatnak az évek múlásával, tested változásával, életviteled átalakulásával, anyává válásoddal.
  • Fordulj bizalommal nőgyógyászodhoz! Ha kétséged merül fel, milyen fogamzásgátló módszert használjatok pároddal, vagy kérdéseid adódnának, bátran konzultálj nőgyógyászoddal! Segítségével megtalálhatjátok az élethelyzetetekhez és a számotokra leginkább megfelelő védekezési módszert.[1] https://www.parents.com/parenting/relationships/postpartum-birth-control/a-moms-guide-to-birth-control/