Biztonságban egymással, egymásért

A szex csodás dolog, de igazán felszabadult csak akkor lehetsz, ha közben nem kell semmi miatt sem aggódnod, és akkor tudod igazán élvezni, ha biztonságban érzed magad kedveseddel a hálószobában is. De melyik fogamzásgátló módszer a legmegbízhatóbb? Segítünk!

Úgy érzitek szerelmeddel, hogy egyelőre még gyermek nélkül élnétek mindennapjaitokat. Ugyanakkor felszabadultan szeretnétek élvezni egymás társaságát. Rengeteg megoldás létezik, melyek segítségével mindkettőtök számára biztonságossá, ugyanakkor élvezetessé tehetitek az intim együttléteket. Ám sokszor épp a módszerek sokasága az, ami végül összezavar benneteket? Nem tudjátok, vajon melyik a legmegfelelőbb védekezési megoldás a Ti számotokra? Egyáltalán, milyen opciók közül válogathattok? Ne aggódjatok, nem vagytok egyedül ezzel a kérdéskörrel kapcsolatban, teljesen természetes, ha kicsit elveszettnek érzitek magatokat. Ezért most az alábbiakban segítünk nektek eligazodni a fogamzásgátlási lehetőségek útvesztőjében!

Ahogy az orvostudomány fejlődik, egyre több, változatosabb módszer közül választhatunk, igényeinknek megfelelően. A létező megoldások pedig – körültekintő használat mellett – igen nagy biztonsággal alkalmazhatók. A fogamzásgátló módszereket talán két nagyobb csoportra osztva mutathatjuk be leghatékonyabban: nem hormonális és hormonális megoldások. Lássunk tehát néhányat a leggyakrabban alkalmazott eszközök közül!

Nem hormonális megoldások:

  • Óvszer
  • Pesszárium
  • Spirál
  • Spermicidek

E módszerek igen változatosak, és védelmi mechanizmusukat tekintve mechanikus, kémiai vagy mechanikus-kémiai barrier eszközökre bonthatók. A mechanikus barrierek (mint a pesszárium vagy az óvszer) fizikai válaszfalként akadályozzák meg a hímivarsejtek méhüregbe való feljutását. A kémiai barrierek (például a spermicidek) zselés, krémes vagy habos helyi fogamzásgátló anyagok, melyek a spermiumok bénításával fejtik ki a hatásukat. A legbiztosabb megoldás azonban a mechanikus és a kémiai barrierek együttes használata.

Hormonális megoldások:

  • Fogamzásgátló tabletta
  • Fogamzásgátló injekció
  • Hüvelygyűrű
  • Hormontartalmú méhen belüli eszköz

Ezek a megoldások kiemelkedően biztonságosak, ezért kiváló döntés mellettük letenni a voksot, ha még egy darabig nem szeretnétek szülőkké válni. Használatuk esetén a biztonság mellett számos pozitív egészségügyi hozadékkal is számolhatunk: csökkentik a menstruációs görcsöket és szabályossá teszik a ciklust, szedésükkel pedig az egyes ciszta és ráktípusok kialakulása is csökkenhet. Sőt, akár a bőrünk is szebbé válhat tőlük. E termékek alkalmazása azonban minden esetben alapos kivizsgálást és szakorvosi konzultációt igényel. Forduljatok tehát bátran kezelőorvosodhoz!

Rendre felmerül a kérdés, vajon kinek a dolga gondoskodni a fogamzásgátlásról? Sokan gondolják, hogy ez elsősorban a nők feladata. Ez az elgondolás azonban téves! Minden esetben közös elhatározást igényel az adott eszköz vagy megoldás kiválasztása és használata, mert csak így nyújthatja a maximális biztonságot az együttlétek során. A döntést minden esetben alaposan fontoljuk meg, mivel számos tényező játszik közre: saját és párunk preferenciái, szakorvosunk véleménye, és legfőképp a tudatos családtervezés. Ha tudjátok, mikor vállalnátok gyermeket, és tisztában vagytok a saját magatok és párotok igényeivel, akkor már csak a nőgyógyásszal kell konzultálnotok, hogy a minden szempontból legmegfelelőbb megoldást válasszátok!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Tájékozódjatok alaposan a lehetőségekről! Ha szeretnétek részletesen olvasni az egyes fogamzásgátlási módszerekről és azok hatékonyságáról, akár üljetek le együtt valamelyik este, és tanulmányozzátok át alaposan a Pearl indexet, illetve a különböző módszerek bővebb leírását. Az ideális megoldás kiválasztásában ez a teszt is segítségetekre lehet.
  • Csak őszintén! Ezen a téren csak az őszinteség működhet: közös érdeketek a legjobb döntést meghozni. Érdemes időről időre elővenni a témát, hiszen mindkettőtök gondolatai változhatnak a családalapítás idejéről!
Alkalmazkodjatok egymáshoz és legyetek kész a kompromisszumra! A saját kényelmetek mellett vegyétek figyelembe párotok preferenciáit is! Fontos, hogy a döntést együtt hozzátok meg!