Férfi fogamzásgátlás – Sci-fi vagy valóság?

Évek, sőt évtizedek óta folynak a kutatások a férfi fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatban. Nem is olyan régen arról szóltak a hírek, hogy indiai kutatók férfi fogamzásgátló módszere már túl van az első klinikai teszteken, s mivel az alanyok nem tapasztaltak mellékhatásokat, a készítmény akár gyártásba kerülhet. Nézzük, mi a helyzet a férfi fogamzásgátlás frontján!

Noha időről időre felvillannak a hírek valamilyen új, férfiakra szabott fogamzásgátló módszerről, az elmúlt ötven esztendőben kevés változás történt a nők számára kínált lehetőségekhez képest. Jelenleg is folynak kutatások férfi fogamzásgátló tabletták kapcsán, azonban ezek még nem állnak rendelkezésre.[1]

A közelmúltban jelent meg a hír, miszerint az Indiai Orvosi Kutatási Tanács sikeres klinikai kutatásokat végzett az első férfi fogamzásgátló injekcióval kapcsolatban. Azonban, ha az indiai gyógyszerhatóság zöld jelzést is ad, hosszú hónapok telhetnek el, mire kereskedelmi forgalomban is kapható lesz a gyógyszer.[2] Közelebb kerültünk tehát a férfi fogamzásgátláshoz, de még mindig hosszú az út odáig, hogy mindennapos megoldássá válhasson.

Míg a hölgyek számára több módszer is létezik, addig a férfiak esetében kevesebb megoldás áll rendelkezésre: az óvszer használata és a vazektómia, ami tulajdonképpen a férfiak művi meddővé tételét jelenti, hatása tehát visszafordíthatatlan.

Ragaszkodj hozzá! tipp:

Még nem terveztek gyermeket kedveseddel, és kíváncsiak vagytok, hogy az egyes fogamzásgátló módszerek milyen hatékonysággal óvnak az egyelőre nem kívánt teherbe eséstől? Ide kattintva találjátok a fogamzásgátló módszerek sikertelenségi arányát jelző a Pearl-indexet. A különböző fogamzásgátló módszerek mellett az alábbi táblázat összefoglalja azok hatékonyságát az átlagos, hétköznapi és a körültekintő, tökéletes alkalmazás mellett.[1] https://www.nhs.uk/conditions/contraception/male-pill/

[2] https://www.iflscience.com/health-and-medicine/worlds-first-male-birth-control-injection-could-be-available-soon/