Fogamzásgátlás: a szex meghatározóbb, mint gondolnánk?

Tagadhatatlan, hogy az intimitás, a szexualitás életünk egyik meghatározó területe. Gyakorisága, de főként minősége a mindennapi közérzetünkre, hangulatunkra, párkapcsolatunkról alkotott képünkre is hatást gyakorol. Éppen ezért különösen érdemes odafigyelni azokra a tényezőkre is, melyek szexuális életünkre bírnak befolyással. Az egyik ilyen aspektus a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása.

A felelősségteljes és egészségtudatos szexuális élet elengedhetetlen része a fogamzásgátlás, az adott módszer pedig szexuális életünk és párkapcsolatunk számos olyan területére is hatással lehet, melyre nem is gondolnánk. Amellett, hogy a fogamzásgátló módszer típustól függően leredukálja a fogantatás esélyét és a nemi úton terjedő betegségek kockázatát, hatással van hangulatunkra, magabiztosságunkra, biztonság- és komfortérzetünkre, libidónkra egyaránt.

A WHO 2018-as adatai alapján a fejlődő országok termékeny korú női közül 214 millió hölgy van, aki szeretné elkerülni a terhességet, mégsem használ modern fogamzásgátló módszert[1]. A Richter a Nőkért Index kutatásának eredményei szerint pedig a magyar nők 59%-a aggódik a nem kívánt terhesség negatív hatásai miatt, miközben 33%-uk nem védekezik semmilyen módszerrel[2].

A tudatos családtervezés elengedhetetlen része, hogy védekezünk a nem kívánt terhesség ellen, amely a testhezálló, megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztását jelenti. Amennyiben ez sikerül, van lehetőségünk félelmektől és aggodalmaktól mentesen átadni magunkat az intimitás örömeinek. Első lépésként mindenképpen érdemes nőgyógyászati segítséget kérni, mivel a szakorvosi konzultáció és az elvégzett vizsgálatok eredményei alapján választhatjuk ki a számunkra tökéletes fogamzásgátló módszert.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Ha épp fogamzásgátló módszer-választás előtt állsz, gondolt át, számodra mik a prioritások. Ezek alapján könnyebben körvonalazódik, milyen módszer lesz számodra a legmegfelelőbb.
  • Beszélgess a témáról pároddal is! A szexuális életetekben ketten vesztek részt, így nem elhanyagolható szempont az sem, ő hogyan vélekedik a kérdésről.
  • Keresd fel nőgyógyászodat, kérj szakorvosi segítséget a legmegfelelőbb fogamzásgátló módszer kiválasztásához! Ne félj őszintének lenni kényes kérdések esetén sem, hiszen orvosod csak így tud igazán hatékonyan segíteni neked.[1] http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/family-planning-contraception

[2] http://richteranokert.hu/kutatas/