Fogamzásgátlás kor alapján?

Gyakran hallani, hogy bizonyos kor alatt ezt, bizonyos kor felett pedig azt a fogamzásgátló módszert javallott, vagy éppen nem érdemes alkalmazni. De mi az igazság? Valóban számít a kor, ha a fogamzásgátló kiválasztásáról van szó? A fogamzásgátlás világnapja alkalmából segítünk, hogy mindenki megtalálhassa a megfelelő megoldást!

A fogamzásgátlás kérdésének minden életkorban fontos szerepet kell játszania, legyél a szexualitással ismerkedő tini, harmincas érett nő, vagy akár már családos középkorú hölgy. Fontos, hogy ha pároddal nem terveztek gyermeket, akkor megfelelően átgondoljátok, melyik módszer a megfelelő számotokra a nem kívánt terhességgel szemben – életed bármelyik szakaszában járj is éppen. Szeptember 26-án van a fogamzásgátlás világnapja, ami remek alkalom arra, hogy utána járj, neked mi lehet a legjobb megoldás.

Noha sok szempontot érdemes figyelembe venni, mikor a fogamzásgátló típusáról döntesz[1], az életkorral mindenképpen érdemes számolni. Az évek során ugyanis megváltoznak az egészségügyi problémák és kockázati tényezők, akárcsak életmódunk és szokásaink.[2]

Mely életszakaszban mely módszerek lehetnek a legmegfelelőbbek?[3]

Tinikor: A legtöbb fiatal tinédzseréveiben már ismerkedik a szexualitással. Nagyon fontos már a kezdetektől kiemelt figyelmet fordítani a védekezésre! Az óvszer például mindenkor megfelelő választás lehet. Ha pedig a nagykamaszok már komoly, hosszú távú párkapcsolatba kezdenek, akár a fogamzásgátló tabletta is szóba jöhet, természetesen alapos nőgyógyászati vizsgálat után, receptre felírva.

Húszas korosztály: A húszas évek általában a tartós párkapcsolatok időszaka, amikor a párok már régebb óta együtt vannak, gyermeket azonban még nem terveznek. Remek választás lehet ebben az életkorban is a fogamzásgátló gyógyszer, vagy más, hatását hosszabb időn át kifejtő, akár hormonális eszköz.

Harmincas korosztály: Ebben az életkorban legtöbbször már központi témává válik az első gyermek, vagy akár a kistestvér vállalása. Érdemes olyan módszert választani ilyenkor, aminek elhagyása után hamar, könnyedén visszatér a női szervezet a természetes ciklusához.

Negyvenes korosztály: Könnyen lehet, hogy az első gyermek születése után még várna kicsit a pár a kistestvérek érkezésével, de az is előfordulhat, hogy több lurkó után már úgy érzik, teljessé vált a család. Ezekben az esetekben sem szabad ekkor sem megfeledkezni a fogamzásgátlásról. Ilyenkor is szükséges valamilyen, az anya szervezetével és a pár életmódjával összeegyeztethető, valamint a család jövőbeli terveinek megfelelő módszert alkalmazni.

Ötvenes korosztály: A változókor felé közeledve előfordulhat, hogy a pár úgy érzi, már nincs szükségük fogamzásgátlásra. Ez azonban nem biztonságos hozzáállás, ugyanis a menopauza kiszámíthatatlanabbá teheti a hormonális ciklust, így ennek megfelelően érdemes nőgyógyásszal egyeztetve a legideálisabb módon védekezni egészen addig, amíg le nem zárul a menopauza.

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Vedd figyelembe egyéni preferenciáidat! Határozd meg, melyik módszer lehet a legmegfelelőbb és legbiztonságosabb számodra, melyik opció illeszkedik leginkább egészségi állapotodhoz, életmódodhoz, szokásaidhoz, életkorodhoz.
  • Beszélgessetek a védekezésről pároddal is! Fontos, hogy az együttlétek során mindketten kényelemben érezhessétek magatokat, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy közösen is átbeszéljétek, melyik módszer lehet számotokra a legjobb.
  • Azt is gondoljátok át, mikor terveztek gyermeket, vagy akár családbővítést! Nem elhanyagolható szempont, mindenképpen fontos a tudatos családtervezés, az előre gondolkodás.
  • Egyeztess nőgyógyászoddal! Akármelyik fogamzásgátló módszert választjátok is, érdemes kikérni nőgyógyászod véleményét annak érdekében, hogy megalapozottan, pontos és reális információk alapján dönthessetek. Kérd orvosod véleményét, segítségét![1] https://www.nhsinform.scot/healthy-living/contraception/getting-started/things-to-consider-when-choosing-contraception

[2] https://www.health.com/birth-control/birth-control-methods-every-age

[3] https://www.healthline.com/health/birth-control/options-every-age#your-s