Fogamzásgátlás – Ne rutinból!

Sokan hajlamosak gyorsan letudni a fogamzásgátlást, és csak receptért ugranak be nőgyógyászukhoz. Pedig fontos időt szakítani arra, hogy rendszeresen konzultáljunk kezelőorvosunkkal, ha tablettát szedünk. Cikkünkből kiderül, miért, valamint abban is segítünk, hogyan iktasd be életedbe a női egészségmegőrzéssel kapcsolatos teendőket!

Csak egy telefon negyedévente, gyors beugrás a rendelőbe a receptért, majd a patikába a gyógyszerért – és már le is tudtuk a nőgyógyásszal való kapcsolattartást a következő időszakra. Ha magadra ismertél, üzenjük, hogy lehet, ez az egyszerű megoldás, de nem biztos, hogy hosszú távon is megfelelő a gyakorlat. A rendszeres nőgyógyászati konzultációt és vizsgálatot a fél perces receptegyeztetés ugyanis egyáltalán nem helyettesíti.

A felelősségteljes szexuális élet része a megfelelő fogamzásgátló módszer alkalmazása – azonban nem kizárólagosan csak ebből áll! Fontos tudatosítani, hogy saját testedért, női intim egészséged megőrzéséért is felelősséggel tartozol. Ebbe pedig bizony beletartozik a rendszeres orvosi vizsgálat is.

Az általános vizitek jelentősége elvitathatatlan: a rendszeres és alapos vizsgálatok segítenek megelőzni, szükség esetén pedig kezelni azokat a problémákat, melyek egészséged mellett a szexuális életedre, vagy akár a mindennapjaidra is hatással lehetnek. Legyen szó olyan egyszerűbb problémákról, mint a hüvelyi folyás, vagy akár komolyabb kérdésekről, mint például egy fertőzés, hüvelyszárazság, szervi probléma vagy akár súlyosabb nőgyógyászati betegségek[1].

Amennyiben fogamzásgátló gyógyszert szedsz, a rendszeres egészségügyi vizsgálat különösen fontos, hiszen a folyamatos ellenőrzés által biztonságosan szedheted a tablettát. Ha menetrendszerűen konzultálsz nőgyógyászoddal, akkor nyomon tudjátok követni, szervezeted megfelelően reagál-e a gyógyszerre, vagy esetleg szükséges-e egyéb orvosi vizsgálat.

Körülményesnek találod beiktatni életedbe a női egészségmegőrzéssel kapcsolatos teendőket? Segítünk!

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Illeszd be az éves orvosi vizsgálatok közé a nőgyógyászati vizitet is! A fogorvosi csekkolás, a bőrgyógyászati ellenőrzés és a nagylabor vizsgálat mellé biztosan be tudod ütemezni határidő naplódba a nőgyógyászati konzultációt is.
  • Élj az előjegyzés vagy az online foglalás lehetőségével! Például, ha a következő vizsgálat időpontját már akkor egyezteted orvosoddal, amikor éppen nála jársz, fix időponttal tervezhetsz. Vagy akár, ha az életritmusodnak a spontánabb időpontfoglalás a megfelelőbb, bizonyos egészségügyi intézmények már kényelmes, online foglalási lehetőséget is biztosítanak.
  • Feledékeny vagy? Vagy csak hektikusan szervezed az életedet? Egy naptár remek megoldás lehet! Segítségével átláthatóan és könnyedén szervezheted meg napjaidat. Szentelj különös figyelmet az orvosi vizsgálatoknak, tervezd meg és jegyezd fel akár már egy évre előre is, mikor milyen egészségügyi vizsgálatot végeztetsz el. Így biztosan nem marad ki semmilyen fontos vizit!

[1] https://www.huffpost.com/entry/pelvic-exam-results_n_6068798?guccounter=1