Fogamzásgátlás szülés után?

Eljött az idő, amire régóta vártatok: megszületett a kisbabátok. Kedveseddel még a kapcsolatotok elején megbeszéltétek, hogy nagy családot szeretnétek, ám egyelőre most csak az elsőszülöttre szeretnétek koncentrálni és elhalmozni szeretettel. Szoptatás alatt azonban nem mindegy, hogy milyen fogamzásgátlási lehetőséget alkalmaztok. Sokan úgy gondolják, hogy a szoptatás maga is egy „természetes fogamzásgátló” módszer, ám ebben az időszakban meglepően könnyen megtörténhet a fogantatás. De milyen lehetőségek közül választhattok ilyenkor?

Ha hormonmentes megoldást szeretnétek, akkor választhattok az óvszer, spirál vagy a spermaölő krém-, kúp- és tabletta közül. A spirál a hat hetes kontrollvizsgálat után helyezhető fel, addigra ugyanis a méh általában már összehúzódott a terhesség előtti méretére. A spirál hatékony módszer, ám érdemes megfontolni a felhelyezését akkor, ha viszonylag rövid időn belül szeretnétek kistestvért. Akik már korábban is spermaölő eszközökkel védekeztek, azoktól nem lesz most sem idegen ez a módszer, azonban fontos megjegyezni, hogy megbízhatóságuk csak közepes. Ha inkább a tablettát részesítitek előnyben, arra is van megoldás, létezik ugyanis olyan készítmény, amely nem tartalmaz ösztrogént, csak progesztogént, megakadályozza a teherbe esést, de nem befolyásolja a tejtermelést és az anyatej minőségét. A vizsgálatok alapján az anyatejbe bejutó hormonok mennyisége minimális. [1][2] Kombinált fogamzásgátló tabletták alkalmazása viszont csak az első hat hónap után javasolt.[3] Ám mindenképpen hasznos konzultálnotok minderről nőgyógyászotokkal!

Láthatjátok, hogy még ebben az időszakban is van választási lehetőség aszerint, hogy melyik a legkényelmesebb megoldás számotokra. Ezért, ha teljesen biztosra szeretnétek menni, akkor ne bízzátok magatokat a szoptatás „természetes” fogamzásgátló hatására, hiszen ha minden feltétel teljesül sem ad száz százalékos védelmet.[4] Ráadásul a terhesség utáni újbóli peteérés a menstruáció előtt megtörténik, így már akkor is fogamzóképes vagy, amikor még nem is sejted.[1] Forrás: https://www.babycentre.co.uk/a565100/contraception-after-having-a-baby-your-options

[2] Forrás: John Guillebaud: Fogamzásgátlás. Megválaszoljuk kérdéseit (Budapest, Oriold és Társai Kft., 2009.): 311.

[3] Forrás: Dr. Papp Zoltán: A szoptatás orvosi szempontjai. (Budapest, 2006.) Web: https://doksi.hu/get.php?lid=20865

[4] Forrás: https://www.babycentre.co.uk/x543046/how-safe-is-breastfeeding-as-a-form-of-birth-control