Harmóniában az anyóssal

Számtalan vicc szól anyósok és menyük vagy vejük közti konfliktusról. A valóságban azonban már egyáltalán nem olyan szórakoztató, ha súrlódások vannak. Ez mindenkinek kellemetlenséget és fájdalmat okoz a háromszögben, ezért törekedni kell a békére akkor is, amikor ezt kicsit nehezebbnek érezzük.

Minél hosszabb ideje van együtt egy pár, annál fontosabbá válik, hogy az „anyósjelöltekkel” jó viszonyt ápoljunk. Kezdetben kicsit talán úgy tűnhet, mi vagyunk a trónbitorlók, akik elrabolják legféltettebb csemetéjük szívét és idejét. Fontos tudatosítani, hogy „egy csapatban játszunk”, és közös érdek vezérel bennünket: boldoggá tenni a számunkra legfontosabb embert.

Természetesen adódhatnak konfliktusok, és egy kis távolság gyakran tehet jót. Azonban azt is érdemes mindig szem előtt tartani, hogy nagy valószínűséggel az anyósjelölt idővel gyermekünk nagymamájává válik. Ráadásul anya csak egy van, és a párunk számára is kellemetlen és szomorú helyzet lehet, ha élete fontos szereplői nehezen jönnek ki egymással.

Érdemes tehát tenni a jó viszony érdekében. Az esetleges nézeteltéréseket higgadtan és türelemmel beszéljük meg! Segíthet, ha megpróbáljuk jobban megismerni és megérteni, miért tesz vagy mond valami olyat az anyósunk, amit mi furcsának találunk. Sok esetben abban gyökerezik az összeütközések forrása, hogy párunk édesanyja úgy érzi, elvettük tőle a gyermekét. Ezért mindenkinek hasznos, ha hagyjuk, hogy kettesben is eltöltsenek egy kis időt és erre rendszeresen alkalmat is találnak.

A mindennapos apróságok is sokat nyomnak a latban. Mindig oldja a feszültséget, ha megkérdezed az anyósodtól, miben segíthetsz neki. Ha megszereled az elromlott dolgait, vagy együtt takarítjátok el a romokat a vasárnapi családi ebéd után, a közös munka közben nyugodtabb és bizalmasabb légkörben tudtok beszélgetni. Ha pedig úgy érzed, minden kötél szakad, kérd meg, hogy mutasson régi fotókat a családról! Nincs anya, aki ne enyhülne meg gyermekei pelenkás fotói felett az egész világ irányába, beleértve téged is!