Hasonlóság vagy ellentét?

Az ellentétek vonzzák egymást, hasonló a hasonlónak örül. Gyakran hangoztatott közmondások, amelyeket párkapcsolatokhoz kötődően is emlegetünk. De vajon melyiket igazolja az élet? Mi segít hozzá bennünket a hosszantartó és boldog kapcsolathoz – ha hasonlítunk kedvesünkhöz vagy tökéletes ellentéte vagyunk? Nos, az igazság ebben a témában is valahol a kettő között keresendő.

Pároddal szinte mindenben egyetértetek? Környezetetek szerint rajtatok kívül nincs még két ember, akik ennyire egy hullámhosszon lennének? Vagy pont ellenkezőleg? Mindig évődtök valamin a kedveseddel, barátaitok pedig csak nevetnek és nem értik, hogy lehettek együtt ilyen régóta?

Az előbbieknek az a magyarázata, hogy általában inkább a hasonló értékekkel, meggyőződéssel és világlátással rendelkező személyek társaságát keressük. Szeretjük, ha felismerjük magunkat másokban, ha úgy érezzük, a másik is olyan, mint mi vagyunk[1]. Ugyanakkor viszont egyszerre vonzanak bennünket a másik különbözőségei is, amelyekben eltér tőlünk, s amelyek izgalmassá, dinamikussá varázsolják a kapcsolatot[2].

A sikeres és elégedettséget nyújtó hosszú távú párkapcsolat alapja a harmónia és az egyensúly – nincs ez másként a hasonlóságok és különbözőségek terén sem. Szükséges, hogy a pár tagjai bizonyos alapvető értékeikben megegyezzenek, viszont az is fontos, hogy némely tulajdonságaikban eltérjenek egymástól, így kiegészítve egymást[3]. A tartós párkapcsolatban a felek igénylik a biztonságérzetet és a kiszámíthatóságot, viszont „szikra”, izgalom és némi szeszély nélkül unalmassá válhat és megrekedhet a kapcsolat. A különbözőségek azok, melyek dinamikát és tüzet csempésznek a mindennapokba[4].

Ragaszkodj hozzá! tippek:

  • Ahelyett, hogy párod szemére vetnéd, hogy másképp gondolkodik, mint Te, inkább örülj különbözőségeiteknek! Beszélgessetek a vitás kérdésekről, ismerjétek meg egymás nézőpontját! Sokat tanulhattok a másikról és könnyebb lesz megértenetek egymást is.
  • Ha nagyon hasonlóak vagytok, próbáljatok kizökkenni a komfortzónátokból! Keressetek új kihívásokat, izgalmas programokat és próbáljátok ki magatok az élet különböző területein!
  • A legfontosabb, hogy párkapcsolatotokban mindketten kiegyensúlyozottak és elégedettek legyetek, tekintet nélkül arra, hogy inkább hasonlítotok vagy inkább eltértek egymástól habitusban. Ami igazán számít az az, hogy jól érezzétek magatokat együtt.[1] https://www.medicaldaily.com/do-opposites-attract-or-does-attract-relationships-understanding-science-love-276918

[2] https://www.psychologytoday.com/us/blog/stronger-the-broken-places/201401/the-real-reason-opposites-attract

[3] https://www.psychologytoday.com/us/blog/stronger-the-broken-places/201401/the-real-reason-opposites-attract

[4] https://www.psychologytoday.com/us/blog/stronger-the-broken-places/201401/the-real-reason-opposites-attract